USKLADIMO FREKVENCIJE

OŠ Mato Lovrak: Drugo polugodište započelo radosno i snježno

Kategorija: /


Učenici Osnovne škole Mate Lovraka Županja započeli su drugo polugodište 2016./2017. godine odmorni od školskih obveza, no svakako sa željom da zimske radosti još potraju. To im je omogućeno u školi, a posebno prvašićima koji su uživali u raznim igrama na snijegu, zajedno sa svojom učiteljicom Ljiljanom Zovkić, a u organizaciju aktivnosti na snijegu uključio se i pripravnik Ante Kamenjaš. U ostalim se razredima pronašlo prostora i vremena da se poneki sat razrednika posveti igrama i aktivnostima vezanim za zimu. Nažalost, bilo je roditelja koji nisu željeli da im se djeca poigraju na snijegu pa je za njih organiziran drugi oblik nastave.

Izgleda, nisu upućeni da igra na snijegu nije sama sebi svrhom. Osim za zdravlje, za druženje i neizostavan smijeh, razgibavanje, bit će to povod učitelju da učenici vježbaju govorno i pisano izražavanje na bliskim i iskustveno doživljenim sadržajima, da se likovno izraze, vježbaju motoriku, zapjevaju poneku pjesmicu o zimskm radostima, kreativno se izraze u raznim radionicama, te na taj način učitelj uočava tko napreduje, komu treba još pomoći i kako. Učenik dobije povratnu informaciju o svom radu, a učenje na bliskim sadržajima smanjuje stres i isključuje prebacivanje odgovornosti kako je škola gnjavaža.

                                      Nastava u prijepodnevnoj smjeni,sve se odvija bez poteškoća

Školski su hodnici uređeni učeničkim radovima o zimi pa, koliko god se to činilo kontradiktorno u odnosu na ovako niske temperature, škola odiše toplinom i radošću! Da vidite samo malene kako poput smotuljaka, naoružani šalovima, rukavicama, kapama, skafanderima, crvenih nosića, ali s osmijehom, raspremaju se i uredno odlažu svoju obuću u garderobu. Lete jedni drugima u zagrljaj, a mi ih učitelji tjeramo u red, upozoravamo na zvono, sve kako je po ulogama dobro nam svima znano. Sve manje roditelja dolazi da ih odjene i vodi za ručicu. Ta, on su veliki i znaju to sami! Za to vrijeme roditelji ih strpljivo čekaju pred školom!


Iako su nam otišli učenici iz Babine Grede,s kojima nam je bilo jako ugodno i lijepo, opet smo svi u jednoj i to jutarnjoj smjeni. Popodne je, naravno, popunjeno izbornim sadržajima i izvannastavnim aktivnostima. Istina, učenici imaju više sati, za neke je dopunska nastava nulti sat, ali uskoro će duži dani pa će se sve bolje posložiti. Ovu su odluku donijeli roditelji na roditeljskim sastancima, gdje su se u anketi izjasnili za ovakvu organizaciju nastave u prijepodnevnoj smjeni. Odluku je podržalo i Učiteljsko vijeće i, bez obzira na malu gužvu, dobrom organizacijom i imajući na umu da ''gdje čeljad nije bijesna, kuća nije tijesna', sve se odvija bez poteškoća.

                         Nabavljena nova računala i pametne ploče, ali će kreda  i dalje trošiti u velikim količinama!

Učenike su dočekale opremljenije učionice pa su odmah komentirali nova nastavna sredstva i pomagala. Nabavljena su nova računala, postavljene pametne ploče. Kako se na dobro lako naviknuti, brzo smo svladali način kako rade, tako da i mi u ''poodmakloj'' dobi koristimo pametne ploče. Pitam se je li to, možda, odzvonilo zelenoj ploči i kredi, a onda me demantira Učo. Dok je nama našeg Uče, kreda će se i dalje trošiti u velikim količinama! Naravno, učenici su ispred nekih od nas što se tiče tehnologije pa pod odmorom puste sebi na YouTube poneki narodnjak. Misle, mi kao ne vidimo i ne čujemo. Ne znaju da su pod kontrolom.

No, sve dok im osmijeh ne silazi s lica, dok su dobri i vrijedni, neka im. A da su vrijedni, pokazali su već na natjecanjima koja su ih dočekala prvi tjedan. Već je održano natjecanje iz geografije, literarni i novinarski dio LiDraNa, a domaćini smo i Međuopćinskom LiDraNu u scenskom izrazu u petak 27. siječnja pa dođite vidjeti male glumce i recitatore u Dvoranu KUU ''Kristal – Sladorana'' u 10 sati. Tu su još ovaj tjedan natjecanja iz njemačkog i engleskog, matematike, a slijede iz ostalih predmeta, hrvatskoga jezika, fizike, kemije, biologije, tehničke i likovne kulture i drugih područja. Na školskim natjecanjima uvijek sudjeluje velik broj naših učenika, a dobar dio njih se plasira i na višu razinu. Ekipa šahista uspješno se plasirala dalje pa će na Regionalno natjecanje u Požegu. Učenička zadruga uvijek ima nešto novo u svojim radionicama, naši sportaši, gimnastičarke posebno, vrijedno vježbaju. U tijeku je prikupljanje ponuda za ekskurziju učenika sedmog razreda. Literati su sudjelovali i bili nagrađeni na Hrvatskom dječjem festivalu u Zagrebu i na Susretu malih pjesnika Slavonije i Baranje u Cerniku. Pozivamo vas da čitate kolumne naše učenice Nine Matanović, koja povremeno piše za županjac.net. Ako još niste, prelistajte na webu škole i naš jumbo školski list Lovrakovi bistrići. Pravi je užitak gledati naše učenike na koncertima Glazbene škole( Bravo, Petre, Lana, Petra!), na nastupima u KUU ''Kristal'', a na pomolu su nove zvijezde, poput našeg malog bubnjara Sebastijana Kapovića. Osim natjecanja, u školi ima i drugih lijepih događanja, od toplog i veselog gostovanja našeg bivšeg učenika Slavena Kusture s ''Vilenjakovim potokom'', književnice Nade Mihoković Kumrić, do raznih edukativnih predavanja i radionica, poučavanja u prometu, zdravstvene zaštite i pregleda, cijepljenja, humanitarnog rada, rada stručnih djelatnika koji brinu o napredovanju učenika s teškoćama.

                                          Javljaju se i pišu roditelji učenika iz Njemačke, što je mnogima izmamilo suze

Škola je i u drugom polugodištu širom otvorila vrata mladim ljudima za stručno osposobljavanje bez zasnivanja radnog odnosa. Javili su nam se i pisali nam roditelji naših učenika iz Njemačke, što je mnogima izmamilo suze. Snašli su se, rade, ali tuga za Slavonijom ostaje. Posebno tuguju za svojim najbližima koji su ovdje. Vjerujem, obostrano. Posjetili su nas neki naši učenici koji su otišli s roditeljima u Njemačku. Neki bivši učenici objavili su knjige pa su ih darovali svojim učiteljima. Upravo smo imali nadzor Više savjetnice iz AZOO za napredovanje pa je naša učiteljica razredne nastave Monika Rajković uspješno promovirana u mentoricu. Zimski odmor učitelji su proveli uglavnom učeći i pohađajući predavanja i edukaciju na stručnim aktivima. Pripremali su se za natjecanja i sređivali papirologiju. Unatoč e-Dnevniku i dalje je ima mnogo, kao uostalom u svim drugim zanimanjima. Sve u svemu, baš je drugo polugodište krenulo radosno, čak i za nas koje ova zima ne štedi u kostima, a učenici su, prema izostancima i osmijehu koji ne skidaju s lica, za sada zdravi pa neka tako i dalje bude!

 

Autor: Radojka Matić, učitelj savjetnik

 

Hitovi: 399