USKLADIMO FREKVENCIJE

Bespovratna sredstva za energetsku obnovu srednjih škola

Kategorija: /
Autor: Z.Knežević

 

Gimnazija Županja prijavila se za energetsku obnovu zgrade i korištenje obnovljivih izvora energije u javnim ustanovama koje obavljaju djelatnost odgoja i obrazovanja (zgrada triju srednjih škola, Gimnazije, Obrtničko-industrijske i Tehničke škole).

.Aplicirali su u Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost iz Fondova Europske unije – ZAJEDNO DO FONDOVA EU – Europski strukturni investicijski fondovi, operativni program – „konkurentnost i kohezija“-.

 

Kako saznajemo od ravnatelja Gimnazije profesora Milidraga Markovića, Ugovor o dodjeli bespovratnih sredstava za izradu projektne dokumentacije za energetsku obnovu zgrade Gimnazije, Obrtničko-industrijske i Tehničke škole u Županji potpisan je 13. srpnja ove godine.

Na Pozivu na natječaj odabrana je tvrtka koja je izradila projektnu dokumentaciju s kojom će se Gimnazija Županja prijaviti na Natječaj u okviru fonda EU – EUROPSKI STRUKTURNI I INVESTICIJSKI FONDOVI.

Projekt se provodi sukladno operativnom programu – KONKURENTNOST I KOHEZIJA 2014.-2020. PRIORITETNOJ OSI 4 PROMICANJE ENERGETSKE UČINKOVITOSTI I OBNOVLJIVIH IZVORA ENERGIJE.

INVESTICIJSKOM PRIORITETU 4C podupiranje energetske učinkovitosti, pametnim upravljanjem energijom i korištenje obnovljivih izvora energije u javnoj infrastrukturi uključujući javne zgrade.

Provedbom prijedloga za izradu projektne dokumentacije za obnovu zgrade Gimnazije, Obrtničko-industrijske i Tehničke škole u Županji procjenjuje se smanjenje potrošnje toplinske energije za potrošnju grijanja za 25%, što je procijenjeno na osnovu Izvješća o provedenom energetskom pregledu i Energetskog certifikata za postojeće stanje predmetne zgrade.

Projektom su predviđene sljedeće mjere radi postizanja veće učinkovitosti na način da se zadovolje svi tehnički uvjeti navedeni u pozivu, a vezano za koeficijente prolaska topline: građevinske mjere-poboljšanje toplinske zaštite ovojnice-rekonstrukcija krova iznad grijanog prostora; zamjena vanjske stolarije, te kod strojarskih i elektrotehničkih mjera: ugradnja termostatskih radijatorskih ventila, nova instalacija sustava hlađenja, zamjena unutarnje rasvjete učinkovitijom.

 

Hitovi: 361