USKLADIMO FREKVENCIJE

Obilježene tri godine od poplave

Kategorija: /
Autor: S.Bogutovac

RAČINOVCI –  U povodu treće godišnjice katastrofalne poplave, u velikoj dvorani Doma kulture u Drenovcima održan je okrugli stol.Nazočili su župan VSŽ-a Božo Galić, načelnik Drenovaca Jakša Šestić, načelnik Gunje Hrvoje Lucić i zamjenica načelnika Vrbanje Gracijela Stiba. Održana je prezentacija stožera ZIS-a pod motom “Gdje smo nakon tri godine” koji je održao vanjski suradnik VSŽ-a Pavo Medved.

Potom je održana i prezentacija Hrvatskih voda pod nazivom “EU projekt - modernizacije lijevoobalnog nasipa od Račinovaca do Nove Gradiške”, koji je održao Zoran Đuroković. Sudionici su posjetili i izložbu “Narodne nošnje - obnovljena baština Cvelferije”.

Na obrambenom savskom nasipu kod Račinovaca, na krajnjem istoku Vukovarsko-srijemske županije, u srijedu je počela provedba projekta modernizacije gotovo 200 kilometara nasipa na lijevoj obali Save od Račinovaca do Nove Gradiške - tri godine nakon što su katastrofalne poplave uništile županjsku Posavinu.

Generalni direktor Hrvatskih voda Zoran Đuroković izjavio je kako u radove krećemo s prve dvije dionice vrijedne više od 20 milijuna kuna, koje su dio radova vrijednih više od 58 milijuna eura.

“Projekt je procijenjen na 58 milijuna eura. Mi možemo povući 50 milijuna EU nepovratnih sredstava, što ćemo i učiniti”, izjavio je Đuroković.

- Možemo se sada pohvaliti najavom radova jer smo pripremili projekte, skratili rokove u želji da ohrabrimo narod županjske Posavine da ostane na svom ognjištu, a prije svega zato treba sigurnost. Krećemo s radovima od Nove Gradiške do Račinovaca gdje je 187 km potrebno rekonstruirati, a počinjemo sa prvom dionicom od granice sa Srbijom do crpne stanice Konjuša (Gunja) i Klakar - Ruščica u Brodsko-posavskoj županiji - kaže Đuroković, koji je istaknuo kako su Hrvatske vode prošle i na natječaju prekogranične suradnje IPA sa Srbijom gdje će moći istražiti mogućnost puštanja velikih stavki voda u područje spačvansko-morovićkih šuma. U tom projektu partneri će biti Hrvatske šume, Vojvodina šume, Vojvodina vode i Adria fond.

Kada je riječ o nasipu, prva je faza ojačati ga s branjenog područja i staviti kontraopterećenje kako voda ne bi ponovno mogla obaviti eroziju tla na branjenu stranu, a u budućnosti će se praviti projekti i koordinacije sa susjednim zemaljama kako bi se utvrdile nove razine vodostaja rijeke Save. Krenule su već i pripreme za podizanje krune nasipa.

Prema riječima državnog tajnika Ministarstva zaštite okoliša i energetike Maria Šiljega, katastrofalna poplava koja je prije tri godine pogodila istočni dio županjske Posavine pokazala je kako Hrvatska, iako mala zemlja i s malom emisijom stakleničklih plinova, nije imuna na klimatske promjene.

“Cilj je Ministarstva zaštite okoliša i energetike predložiti kratkoročne i dugoročne mjere. Kratkoročne mjere su ovi radovi na jačanju nasipa, a dugoročne, s kojima ćemo izići idući tjedan, strategija niskougljičnog razvoja, gdje želimo bazirati razvoj Hrvatske na niskim oblicima ugljika kako bi što manje bila izložena klimatskim promjenama", rekao je Šiljega. Izaslanica predsjednika Vlade Hrvatske i pomoćnica ministarstva graditeljstva i prostornog uređenja Dunja Magaš je autoru ovog teksta kao Slavonka između ostalog kazala „ Na okruglom stolu sam čila sve sudionike koji su sudjelovali na sanaciji, događanja, probleme, a sa kolegama APN-a koji su tu bili posjetit ću mjesta. Podaci kazuju da je preko 1.200 objekata obavljeno u organizaciji samih korisnika u iznosu od 65 milijuna kuna. država je preko organizirane obnove. Država je preko organizirane obnove obnovila 2.154 objekta ( glavne zgrade, pomoćne, gospodarske i javne zgrade u iznosu do sada isplaćenom od 506 milijuna kuna plus 124 milijuna kuna PDV.“ Na naše pitanje što će biti sa neobnovljenim kućama? „ Ima osoba koje imaju pravo, ali su nezainteresirane za obnovu. Država će brinuti o tim kućama. No, prije svega moramo se brinuti za gospodarski razvoj da se mladi vrate i da nam ne odlaze.“ kazala je predstavnica Magaš.

      

                                   Tekst i slike Stjepan Bogutovac

Hitovi: 581