USKLADIMO FREKVENCIJE

Koliko ljubiš, toliko vrijediš...

Kategorija: /
Autor: B. G. Dabić

"Svugdje je lijepo, ali kod kuće najljepše", kaže naša Županjka Vesna Benaković koja je prije desetak godina odselila na drugi kraj svijeta, u daleku Australiju.

"Srce me vuče natrag u moju Županju i vratit ću se jednoga dana.Zapravo sam trebala otići daleko kako bi shvatila koliko volim ovaj kraj. Moji su korijeni ovdje i smatram Županju svojim domom. Moj otac Martin Benaković - Prelin je bio stolar, svirao je tamburu i iznad svega ljubio Slavoniju, i on je nekako najviše zaslužan za tu moju ljubav prema Županji", objašnjava Vesna koja o svemu tome progovara kroz svoje pjesme.

"Pisala sam nešto i prije, ali zapravo tek kada sam otišla u Australiju , tako daleko, na drugi kraj svijeta, čežnja i nostalgija je toliko jaka da sam osjetila potrebu da pišem, jer tada se osjećam slobodno, bolje, bliže svome kraju ...I često ih pošalje kako bi  županjski ljubitelji lijepe riječi njezine pjesme mogli poslušati na Sijelu pučkih pisaca koje se održava u okviru Šokačkog sjela i drugim događanjima.

Australija je kaže, da je se krivo ne shvati, predivna država, puna zelenila, prirodnih ljepota, tolerantna prema svima, bez obzira na vjeru, naciju, boju kože; međutim oduvijek je znala kako tamo ,ipak ne pripada.

" Jako smo usamljeni, jer ako želite nekoga posjetiti to se planira danima unaprijed, udaljeni smo jedni od drugih i po dva sata vožnje", kaže i dodaje kako je kod nas sve nekako jednostavnije,tu su prijatelji, rodbina, ovdje govorimo svoj jezik, a vani nije sve tako savršeno kako mnogi misle.

Žao joj je što se ljudi iseljavaju iz Slavonije , iako to razumije, ali odlaze puno bliže , a oni koji su jako daleko, ipak sve to teže proživljavaju.

"Rastanci su jako teški, i uvijek se pitam kada se s odmora vraćam u Australiju tko zna kada ću opet doći...,"kaže Vesna

U pjesmama koje piše dominira motiv Slavonije. Njezine su pjesme sjetne,  prisutna je ta tuga za domovinom, a bez boli koju čovjek nosi u sebi , objašnjava nam nema ni dobrih stihova. Vesna se nada kako će jednom njezine pjesme u nekoj zbirci ugledati svjetlo dana. I za kraj izdvojila je tek jedan manji dio iz pjesme "Nena".

 

.....Između Save pa sve do Bosuta

     ljubav je svuda rasuta;

     Kao zemlja,

     Kao žena

     Prati ti stopu kao sjena,

     Kočijom tajni slavonske ravni

     I tragom srca, ako ju slijediš

     Saznat ćeš jednom:

     Koliko ljubiš, toliko vrijediš...

 

Hitovi: 1165