USKLADIMO FREKVENCIJE

Povijest i blago župe Mučeništva sv. Ivana Krstitelja

Kategorija: /

U suradnji Župe Mučeništva sv. Ivana Krstitelja u Županji i Zavičajnoga muzeja Stjepan Gruber Županja prigodom proslave 300 obljetnice od 24. kolovoza do konca rujna 2017., u Pastoralnom središtu bl. Alozija Stepinca bit će postavljena izložba: Povijest i blago župe Mučeništva sv. Ivana Krstitelja .Izložbu je sinoć  otvorio vlč. Tomislav Benaković.

Izložbu prati obiman katalog na oko 200 stranica teksta s mnoštvom fotografija, a glavna i odgovoran urednica kataloga i autorica izložbe je mr.sc. Janja Juzbašić. Predgovore za katalog napisali su županik u miru Ivan Varoščić i sadašnji župnika Krunoslav Karas. Potom slijedi opširan tekst o povijesti župe od 1717. do 1917. kojega je napisao velečasni Tomislav Benaković, rodom iz Županje, a izuzetno zanimljive osvrte donose u Pogovoru Josip Filipović župnik i dekan te svećenik Ivan Benaković takoder rođeni Županjac.

Izložba i katalog podijeljeni su u nekoliko zasebnih cjelina, dakle u prvoj se donosi opširna povijest župe koju ilustriraju faksili dokumenata koji se čuvaju u Biskupijskom arhivu u Đakovu, i nekim drugima obližnjim arhivima, od konca 17. stoljeća pa sve do novijega vremena. Potom su objavljeni životopisi svih župnika i kapelana koji su djelovali u župi te se svećenika rođenih u Županji. U drugom dijelu kataloga i izložbe donosi se pregled izgrađenih i obnovljenih sakralnih objekata u župi, ponaprije različiti zahvati na crkvi, križnom putu sa pregledom radova na obnovi ili izgadnji kapelica u Županji, autora Hrvoja Tkalca. Povjesničarka umjetnosti Magdalena Lončarević u svom radu donosi prikaz najznačajnih umjetnina u prostorima župne crkve i ostalim sakralnim objektima u Županji ilustrirani na izložbi fotografijama i izlošcima. O misnom ruhu i ostalom crvenom tekstilu posebice onome darovanome iz župne zbirke opisuje Katarina Bušić i Ivan Zlatunć, a na izložbi je izložen velik dio crkvenoga tekstila kojim se već vrlo rijetko urešavaju sakralni prostori naše župe. Potom o sakralnoj glazbi, župnim zborovim i ostalim glazbenim sadržajima u župi može se nešto više pročitati u tekstu Ane Zlatunić, a izložene su najznačajnije crkvene knjige iz pdručja glazbe. Žive vjerske zajednice i značajnije događaje u našoj Župi uz prikaz dosadašnjih objavljenih Glasila župe donosi autor triju članaka Zoran Zadro, a putem video prezentacije prikazano je mnoštvo događaja, susreta za koje uz županike zaslužni mnogobrojni župni suradnici. O tradicijskim običajima kroz godinu i životnim običajima s opisima i izloženim primjerica tradicijske odjeće koja se odijevala do 50-tih godina 20. st., u crkvu uz prikaz nekih pučkih pobožnosti donose autorice Janja Juzbašić i Marta Stjepanović. Potom slijedi nekoliko članaka; o radu Caritasa koje opisuje Anka Pejić, radu s madima u Župi koje donosi Ivana Perišić Juzbašić te članci o uskršnjim izložbama Ane Vuković, te župnoj katehezi Stane Malbašić koji su prikazani putem fotografija i ostale dokumentacije. Na kraju kataloga donosi se kronologija različitih kulturnih i duhovnih sadržaja održanima u novom Pastoralno-kulturnom središtu župe od 2005. do 2016. godine koju je načinla Kaica Filipović, a na izložbi je također dio dokumentacije i fotografija o bogatom duhovnom i kulturnom životu u našoj župi.

Hitovi: 591