USKLADIMO FREKVENCIJE

Na 23. dječjoj smotri folklora Hrvatske nazočila konzulica Slovačke Linda Karašova

Kategorija: /
Autor: S.Bogutovac

Smotra je  održane u Domu kulture u Soljanima povodom 25. obljetnice Saveza Slovaka. Smotri je nazočila Linda Karašova, konzulica Republike Slovačke u Hrvatskoj, MirkoVavra, predsjednik Saveza Slovaka Hrvatske, čelnici ŽVS, Općine Vrbanja i gosti. Izvođači, gosti i publika su saslušali Hrvatsku i Slovačku himnu.

Prisutne je biranim riječima pozdravila  Miluška Ožvatova Besek, predsjednica Matrice Slovačke Soljani. Smotru je otvorio izaslanik župana Bože Galića, Zdenko Podolar riječima: „ Mi Soljanci smo ponosni što dajemo doprinos ovoj lijepoj tradiciji u našem selu, općini Vrbanja i Hrvatskoj. Živimo ovdje zajedno sa Slovacima želimo i da se vi ugodno osjećate.“ Ponosan sam što vidim ovako veliki broj djece iz cijele Hrvatske i što našu djecu učimo jeziku, našoj kulturi običajima. Slovaka ima  4.750 u Hrvatskoj.“ upoznao je nazočne Mirko Vovra, predsjednik Saveza Slovaka Hrvatske.

Konzulica Linda je istaknula da je prvi put u Soljanima i da je oduševljena predivnim ambijentom koji krase djeca izvođači. U ime općine Gracijela Stiba je kao Soljanka posjetila da 27 godina Soljanci imaju prijateljske odnose sa maticom, a u mjestu puno je toga zajedničkog među Slovacima i Hrvatima. Na smotri su nastupili mladi izvođači Matica slovačkih u R.H: SKUS „ Fraňo Strapača“ Našický Markovec, SKOS „ Ľudovíta Šturaí“ Ilok, KUS „ Ivana Brníka Slovaka“ Jelisavec, KUS „ Bratov Banasovcov“ Punitovský Josipovec, MS Jurievec,MS Lipovľany, MS Medurič, MS Milevce, MS Osiek, MS Radoš, MS Zokov Háj, SKUS „ Ondreja Pekára“ Soľany,MS Kukučín-Kuntarić Jakšit' i gosti KUD „ Graničari“ iz Gunje. Oduševili su publiku koja je nagradila pljeskom.

Hitovi: 1189