USKLADIMO FREKVENCIJE

Obilježena 110-ta obljetnica osnutka Drenovačke knjižnice

Kategorija: /
Autor: S.Bogutovac

U ugodnom ambijentu novo izgrađene dvorane knjižnice, knjižničari iz Vinkovaca, Vukovara, Komletinaca mjesta i škola Cvelferije. Župan Božo Galić, njegov zamjenik Željko Cirba, Jadranka Mustapić- Karlić, pročelnica upravnog odjela obrazovanja, sporta, demografije i mladih, Andrija Matić, predsjednik Duhovnog hrašća, udruge vjere i kulture i pročelnik UO za poljoprivredu, šumarstvo i ruralni razvoj, Emilija Pezer, ravnateljica Gradske knjižnice i čitaonice Vinkovci i Županijske matične službe knjižnica VSŽ, Željko Šimić, drenovački župnik i drugi. Goran Pavlović, ravnatelj knjižnice je biranim riječima zahvalio nazočnima na dolasku.

Na svečanosti je pročitano pozdravno pismo ministrice kulture Republike Hrvatske dr.sc. Nine Obuljen Korižnek u kojem između ostaloga piše:

„ Poštovani ravnatelju, gospodine Pavloviću, Ovim Vam putem, u svoje osobno ime i u ime Ministarstva kulture RH, upućujem najsrdačnije čestitke povodom 110-te obljetnice osnutka Drenovačke knjižnice. Radujem se s Vama, svim djelatnicima Knjižnica, a posebno korisnicima, sadašnjim i budućim, zbog novog prostora kao i uređenja ogranaka Knjižnice u Račinovcima i Rajevom Selu. Stoga posebne čestitke upućujem i osnivaču, Općini Drenovci. Veliko je zadovoljstvo kad svjedočite kako jedna sredina prepoznaje kulturne i društvene potrebe svog stanovništva te se trudi očuvati vrijednost i značenje svoje baštine usprkos tome što joj razne okolnosti ne idu uvijek na ruku...“

Povijesni podaci kazuju da su 28. ožujka 1907. odobrena  Pravila od Kraljevske hrvatsko- slavonske- dalmatinske vlade  odjela za unutarnje poslove u Zagrebu. Potpisi utemeljenja Hrvatske čitaonice u Drenovcima su potpisani od osnivača 31. prosinca 1906. to su: Mirko Boričić, Franjo Tvrdojević, Ivan Vitić, Antun Vujić i Ivan Penić. Danas je to Općinska narodna knjižnica Drenovci koja je dobila novo izgrađenu suvremeno opremljenu zgradu prvu takvu u Hrvatskoj 29. listopada 2003., a dograđeni dio otvoren je 28. lipnja 2016. Emilija Pezer, voditeljica Matične službe za VSŽ nas je upoznala: „ Povijesno su se osnivale baštiničke ustanove – temeljne kuće građana, to su bile narodne knjižnice. Na području VSŽ jedan od najstarijih je Gradska knjižnica Županja osnovana 1861. U Iloku 1865. U Vukovaru bilo je različitih čitaonica, a Čitaonica u Vinkovcima osnovana je 1875. U narodnim i školskim knjižnicama VSŽ danas ima oko 350.000 knjiga. „ Ova 110-godišnja aktivnost knjižnice imala je  pozitivan učinak za mještane Drenovaca i okruženja.“ istaknula je pročelnica Jadranka Mustapić-Karlić . Goran Pavlović, ravnatelj Knjižnice slavljenice: „ Ova knjižnica ima preko 35.000 naslova. Od poplave 2014. u donaciji smo dobili 8.000 knjiga i većinu zadržali u fondu, a ostale ćemo kroz projekt „ Knjige na mreži“ osigurati za knjižnice Hrvatske. Naše aktivnosti se ogledaju uz događaje Mjesec hrvatske knjige, Noć knjige, nacionalne projekte, više od 20 godina organiziramo Pjesničke susrete, obilježili smo i 20 godina od izlaska prvog časopisa Hrašće... Za naš rad dobili smo 2015. na Dan hrvatskih knjižnica  Priznanje Hrvatskog knjižničarskog društva za Knjižnicu godine, a istog dana 11. studenog 2015. Povelju VSŽ. Jakša Šestić, načelnik općine Drenovci, naglasio je da je kulturni dio u ovom dijelu počeo davno prije kada je veliki čovjek iz Rajevog Sela Stjepan Adžić dao prijedlog da Državno vijeće 1777. osnuje pučku školu u Cvelferiji. Osim ogranaka ove knjižnice u Račinovcima i Rajevom Selu na godinu ćemo imati i u Posavskim Podgajcima ogranak. Prigodnim pjevanjem je ugodan boravak nazočnim učinila Pjevačka skupina Veselo srce Drenovci. Knjižnice ostaju temelj za razvoj svijesti i samosvijesti svojih građana.

                                          Tekst i fotografije

                                       Stjepan Bogutovac          Hitovi: 166