USKLADIMO FREKVENCIJE

Manda Vuković i Đuro Buzov sudionici prvog Šokačkog sijela davne 1968. GODINE

Kategorija: /
Autor: M.Pastuović

Prvo Šokačko sijelo organizirano je 24. veljače 1968. godine, a tada su u dvorani kina “Kristal” u Županji, na najstarijoj i najvećoj manifestaciji tradicijske kulture Županjskog kraja, nastupili KUD-ovi iz Babine Grede, Bošnjaka, Štitara i Županje.

Program je tijekom sljedećih nekoliko godina obogaćivan te se od jednog dana trajanja Sijela išlo na tri, pet, deset, da bi se već 1975. godine u 22 dana Sijela održalo 18 raznih kulturno-zabavnih manifestacija. Namjera utemeljitelja “Šokačkog sijela” bila je građanima pružiti raznolike kulturne sadržaje. Program nije bio statičan, stalno se nadopunjavao i osmišljavao, kako novim sadržajima tako i novim dometima u kvaliteti  viđenih i izvedenih programa. Sve je to dalo jedan stvaralački zamah ovoj manifestaciji i njenim sudionicima, stoji na stranici Turističke zajednice grada Županja.

Upravo 1968. za Sijelo su se pripremali Manda Vuković iz Babine Grede, još kao djevojka i Đuro Buzov iz Štitara, kao mladić, čiji je KUD ''Josip Kozarac'' bio sudionik svih 50 Šokačkih sijela, te Anica Baturina, sadašnja predsjednica KUU Kristal - Sladorana Županja. Proteklih dana često smo znali čuti da su čuvari tradicije svi oni koji nastupaju na Šokačkim sijelima i ostalim manifestacijama tog karaktera, čuvaju kulturu i tradiciju od zaborava, a Manda, Anica i Đuro najbolji su primjer takvih.

Fotografije: Ratko Zovkić

Hitovi: 268