USKLADIMO FREKVENCIJE

Dočarali perivoj na pozornici

Kategorija: /
Autor: B. G. Dabić

Oj Županjo, oj Županjo, bečki perivoje… slogan je jubilarnog, 50. Šokačkog sijela. Dočarati perivoj na jednoj sceni i nije tako jednostavno koliko se čini.

Zadnje dvije godine redatelj otvorenja Šokačkog sijela i Šokačkog cvita je Ivan Zlatunić, kojemu je povjerena i uloga scenografa. Kao ideja za ovogodišnju scenografiju poslužile su stare fotografije koje su prikazivale Županju u izgradnji. Prvotna ideja je bila da se prikaže glavno raskrižje u Županji – zgrada Gradskog poglavarstva i zgrada nekadašnjeg hotela. Zbog nedostatka sredstava, odlučili su podizati samo zgradu Gradskog poglavarstva, a s druge strane postaviti drveće kako bi se dočarao perivoj.

U izradi scenografije sudjelovali su Josip Zlatunić i Slavko Klarić za podizanje kulisa i pripremu konstrukcije za oslikavanje. Za oslikavanje su bili zaduženi Josip Majačić i Katarina Majačić. Za izbor drveća koje se nalazilo u perivoju, također je bio zadužen scenograf, koji je zajedno s Josipom i Slavkom odlazio na županjske Poloje te su pješačili po nasipu kako bi našli odgovarajući oblik drveta. Prije postavljanja drveća, članice KUU-e „Kristal –Sladorana“ su pomogle obložiti svaku granu umjetnim lišćem. Cijela izrada scene započela je 3. veljače i trajala do 15. veljače, a scenograf je, kao i svaki drugi, svakim svojim dolaskom na „gradilište“ dodavao neke detalje koje su izvoditelji ponekad prihvaćali vrlo žustro. Možda je u svemu tome dobro što su svi koji su sudjelovali u podizanju scenografije rodbinski vezani pa se znalo da nitko neće zamjeriti. Za svaki posao koji želimo da ispadne dobar, potrebna je dobra ekipa i povjerenje onih koji ga odobravaju, a to zadnje dvije godine imamo, jer ako se sjetimo prošle godine, kaže nam ova ekipa, u istom sastavu smo postavljali županjski šokački šor. Što nas čeka sljedeće godine, vrijeme će pokazati…

 

 

Hitovi: 1341