USKLADIMO FREKVENCIJE

Ilija Nikolić - Pranjkov:život s tamburom

Kategorija: /

Na prvom Šokačkom sijelu sudjelovao je kao član RKUD-a „Kristal“ gdje je dugo godina bio u tamburaškoj i dramskoj skupini. Danas na sijelu sudjeluje kao jedan od inicijatora i organizatora tamburaškog festivala „Šokačke pisme“. Kao što sam kaže, propustio je samo jedno sijelo jer je „morao u vojsku“.

Tijekom svog tamburaškog staža svirao je i uspješno surađivao s mnogim tamburašima i nastupao s brojnim poznatim pjevačima. Gostovao je po čitavoj Europi i Americi kao voditelj tamburaškog sastava „Kristali“.

I kako poslovica kaže da iza svakog uspješnog muškarca stoji žena, tako i Ilija Nikolić –Pranjkov ima nesebičnu podršku supruge Eve. Stoga mu nije teško ovako javno joj zahvaliti što ga u svemu podržava i razumije.

Iako je u mirovini, i dalje je aktivan. Kao vrsni poznavatelj i zaljubljenik u tamburu, uočio je da postoji potreba za literaturom i priručnicima o tamburi. Od 2010. napisao je i objavio čak tri knjige koje pomažu mladim generacijama u učenju tambure srijemskoga štima: Basprim (brač) , Prim (bisernica) i Tamburaški bas. Svoje bogato iskustvo i znanje nesebično daje drugima i na ovaj način. Prof. kontrabasa Ivan Gazibara, u svojoj recenziji, knjigu Tamburaški bas preporučuje kao izvrstan udžbenik za sve tamburaše, od početnika do onih koji već znaju svirati. Iskusni svirač tamburaškog bas prof. Žarko Herceg čestita autoru, jer smatra da će ta izdanja koristiti mladim tamburašima u njihovom napretku. Želimo mu da uskoro zaokruži svoju školu tambure knjigama o bugariji i čelu.

Uz objavljivanje, svoj trud i znanje ulaže u skladanje i aranžiranje pjesama, te svladavanje računalnih programa.

Neumorno motivira i već sedam godina uči mlađi i stariji uzrast sviranju tambure i to u KUD „Tomislav“ Cerna, a od ove školske godine u KUU „ Kristal- Sladorana“ Županja. Mladu i perspektivnu žensku tamburašku grupu pri KUU „Kristal- Sladorana“ predstavio je na godišnjem božićnom koncertu u Županji.

Poučava i mlade gitariste pri župi sv. Martina u Bošnjacima i župi sv. Mihaela Arkanđela u Cerni. Uvijek nađe vremena zasvirati za dušu s umirovljenim županjskim tamburašima. Od svih pjesma koje je skladao i napisao, najdraža mu je „Put do stana“ jer na tom šokačkom stanu provodi i najviše vremena, gdje skuplja snagu za nove životne i tamburaške izazove.

 

„U životu što me čeka,

da sam tada znao,

nikad ništa ne bi minjo

tamo bi ostao!“

 

 Autor: Monika Rajković

Hitovi: 439