USKLADIMO FREKVENCIJE

Članice KUU Kristal Sladorana nastupit će na Šokačkom sijelu u novim sandaletama

Kategorija: /

U svibnju prošle godine KUU ''Kristal Sladorana'' javilo se na natječaj bespovratnih sredstava Ministarstva znanosti, obrazovanja i sporta Republike Hrvatske u području izvaninstitucionalnog odgoja i obrazovanja djece i mladih u školskoj godini 2016/2017., a kao partnere u realizaciji projekta uključili su i Osnovnu školu Mare Švel-Gamiršek iz Vrbanje te općinu Vrbanja.

Projekt nazvan "I zapleši i zasviraj" je odobren u studenom, a članovi su s realizacijom krenuli u prosincu, kada su dobili odobrena sredstva i oformili tim za realizaciju i nadgledanje. Aktivnosti koje će se održavati u sklopu projekta su radionice, edukativni terenski obilasci Bizovca i Vinkovaca, te  zajednički javni nastupi u Županji i Vrbanji.

Edukativno-sportsko rekreacijski izlet u Vinkovce, u Gradski muzej i bazene Lenije, navode kao prvu aktivnost koju su realizirali.

''U subotu, 21.01.2017. polaznici projekta „I zapleši i zasviraj“ bili su na svom prvom edukativnom izletu u Gradskom muzeju Vinkovci sa stručnim vodičem kroz stalni etnološki postav. Voditeljica Etnološkog odjela, mr. sc. Ljubica Gligorević, muzejska savjetnica Gradskog muzeja Vinkovci provela nas je kroz stalni etnološki postav, gdje su djeca mogla vidjeti način odijevanja ljudi kroz određeno vremensko razdoblje, način izrade tradicijskih instrumenata te se upoznati s kulturom življenja i odijevanja prošlih stoljeća.

Nakon obilaska Muzeja, polaznici su se družili uz objed i zajedničku rekreaciju na Vinkovačkim bazenima „Lenije“ uz instruktora  plivanja'', kaže Ana Zlatunić, voditeljica projekta i pjevanja u KUU Kristal Sladorana, te nastavlja s još jednom novosti: ''Javili smo se i na javni poziv Ministarstva kulture, koje nam je odobrilo sredstva za obnovu opreme. Odlučili smo se za izradu 15 novih sandaleta, koje  se trenutno izrađuju u Donjim Andrijevcima, a članovi KUU "Kristal-Sladorana" trebali bi u njima zaplesati na 50. Šokačkom sijelu''.

          

Cilj projekta veće mogućnost za djecu i mlade u Županji i Vrbanji

''Opći cilj našeg projekta "I zapleši i zasviraj" je povećati mogućnosti djece i mladih iz Županje i Vrbanje, da izvan redovne nastave u školi i izvanškolskih aktivnosti, steknu dodatna znanja, vještine i usvoje primjerena stajališta na području povijesnog, kulturnog i nacionalnog identiteta.

Specifični cilj našeg projekta je povećati kompetencije 40 darovitih učenika iz Županje i Vrbanje, općine koja pripada prvoj skupini po indeksu razvijenosti za očuvanje i promociju tradicijskih vrijednosti slavonskoga kraja edukacijom izvornih načina plesanja, sviranja, pjevanja, odijevanja i običaja koje je potrebno očuvati kako ne bi nestali iz identiteta ovog područja. Ovim projektom povećat ćemo kompetencije korisnika projekta, koji se već aktivno bave nekim područjem folklora'', dodaje Ana. 

Osim edukativnog karaktera projekta, u natječaju je predviđeno zapošljavanje jedne mlade osobe do 30 godina, tako će Udruga kao nositelj projekta zaposliti svog člana u vremenu od  4 mjeseca za vrijeme trajanja spomenutog projekta. Time, kao ozbiljna neprofitna organizacija zadržava mlade perspektivne osobe u svojoj sredini koja naposljetku svima donosi dobro.

Fotografija: Facebook KUU ''Kristal Sladorana''


 

Hitovi: 567