USKLADIMO FREKVENCIJE

Završen 28. festival glumca

Kategorija: /
Autor: B. G. Dabić
Dodjelom nagrada i priznanja sinoć je u Županji, gradu domaćinu završio 28. Festival glumca koji se od 2. rujna održavao u gradovima Vukovarsko-srijemske županije.
I ove godine , iako u izmijenjenim uvjetima, uz pridržavanje epidemioloških mjera pokazalo se koliko glumci vole doći u Slavoniju, igrati predstave, biti dio Festivala , a publika sudjelovati u njihovim glumačkim izvedbama i svake godine iznova osjetiti emocije, koje su odlika ovoga Festivala od samih  početaka do danas.
Svečanosti su nazočili ministar obrane Mario Banožić , župan Damir Dekanić, gradonačelnik Otoka Josip Šarić, predstavnici gradova Vukovara, Vinkovaca i Iloka, te prvi župan Vukovarsko-srijemske županije Matej Janković i drugi gosti. Na početku svečanosti gradonačelnik Županje Damir Juzbašić pozdravio je sve nazočne, izrazio zadovoljstvo kako je protekao Festival , te istaknuo kako su doista svi uživali u odličnim predstavama.
„Moram reći da se u Vukovarsko-srijemskoj županiji glumci i vlast javno vole i ljube. I hvala vam svima na toj bezgraničnoj ljubavi. Vidimo se dogodine”, kazala je Perica Martinović, predsjednica Hrvatskog društva dramskih umjetnika.
Izvrsna domaćica ovogodišnjeg Festivala bila je glumica Ksenija Prohaska , koja je zahvalila organizatorima na pozivu da bude domaćica , te da joj nikada u takvoj ulozi nije bilo ljepše, da joj je puno srce, a predstave i druženja ostat će zauvijek zapamćena.
„ Ovo nije samo Festival glumca već, s pravom to mogu reći, ovo je Festival za glumca, jer su glumci ti koji nam unose radost života i sa žaljenjem moram reći kako večeras svečano zatvaram 28. Festival glumca, ali od sutra se pripremamo za 29. Festival, na kojem sve vas ponovno očekujemo.“ , kazao je župan Dekanić.
 
Na svečanosti su nagradu Fabijan Šovagović, za najbolje glumačko ostvarenje glumci, dobili  Trpimir Jurkić za ulogu Petra u predstavi Francuzica u režiji Snježane Sinovčić Šiškov i Trpimira Jurkića u produkciji HNK Split te Ronald Žlabur za ulogu Petra Krpana u predstavi Brat bratu u režiji Lee Anastazije Fleger i produkciji ZGK Komedija.
Nagrada Fabijan Šovagović za najbolje glumačko ostvarenje glumice, dobile su Petra Dugandžić za ulogu u predstavi Potpuni stranci u režiji Renea Bitorajca i produkciji Kazališta Luda kuća Zagreb te Ornela Vištica za ulogu Predsjednice u predstavi Predsjednici & CA (Pretposljednja večera) u režiji Tarika Filipovića i produkciji Satiričkog kazališta Kerempuh i FIJI GRUPA Zagreb
Nagradu Ivo Fici za najbolje glumačko ostvarenje mladog glumca do 28 godina dobio je Josip Ledina za ulogu Josipa u predstavi Fešta koja je autorski projekt Josipe Anković i Josipa Ledine u produkciji Teatra Exit i u suradnji s ADU u Zagrebu
Nagradu Nada Subotić za najbolje glumačko ostvarenje mlade glumice do 28 godina dobila je Josipa Anković za ulogu Josipe u predstavi Fešta koja je autorski projekt Josipe Anković i Josipa Ledine u produkciji Teatra Exit i u suradnji s ADU u Zagrebu
Nagradu Nevenka Filipović za najbolje glumačko ostvarenje u predstavi za djecu i mlade dobila je Buga Marija Šimić za uloge u predstavi Sunce djever i Neva Nevičica u režiji Ivice Šimića i produkciji Male scene Zagreb.
Nagradu Vanja Drach za najbolju predstavu u cjelini dodijeljena je predstavi Hotel Zagorje u režiji Anice Tomić i produkciji GDK Gavella.
Nagradu Zvonimir Torjanac za svekoliki umjetnički i društveni doprinos kazališnoj umjetnosti na Festivalu glumca dodijeljena je Jurici Buljanu.
„Meni je prvo na pameti zahvaliti Županji, mom gradu koji mi je pružio mogućnost i imao povjerenja da se kao član Festivalskog odbora družim s predivnim glumcima hrvatskog glumišta, da sam gledao preko 300 predstava sa stotinama glumaca koji su dolazili u naš grad, gdje smo imali savršene domaćine, sjajne velikane koji su bili u žiriju, od kojih neki više nisu među nama. Meni su posebno pri srcu ona prva dvojica Vanja Drach i Zvonimir Torjanac, kazao je Jurica Buljan.
Nagrada Ivo Gregurević za izniman doprinos Festivalu glumca i glumačkom pozivu dodijeljena je Goranu Grgiću.
Predstave je pratio Ocjenjivački sud u kojem su bili glumci Ivica Zadro i Jakov Bilić te glumica Ana Marija Vrdoljak. Predstave za festival odabrao je izbornik Ivica Pucar.
U programu svečanosti  sudjelovao je Mješoviti pjevački zbor KUU „Kristal-Sladorana”i ŽPS „Mustre” .
Hitovi: 102