USKLADIMO FREKVENCIJE

Evo lola slavonskih sinova i bećara iz sela Štitara

Kategorija: /
Autor: Sanja Pavelić
Prije gotovo 140 godina počela je priča o štitarskim glazbenicima. Doduše, sastav „guslačke bande štitarske“ nije tamburaški nego gudački; violina, viola, čelo i kontrabas, a po usmenoj predaji znao se naći i cimbal. Bili su izvrsni svirači nadaleko poznati još iz vremena Vojne krajine. Upravo to je potaknulo Matu Dominkovića iz Štitara da organizira izložbu fotografija u povodu Dana općine pod nazivom Štitarski tamburaši. Nekoliko crtica iz povijesti vezano za ovu temu doznajemo od Mate Dominkovića jednog od organizatora izložbe, dodajući kako nakon jednog stoljeća, tamo negdje 1980 započinje druga velika glazbena priča štitarskih glazbenika, ovaj puta tamburaša. Folklorna osebujanost i tradicija, koja se živo prenosila, morala je biti dobra podloga za pojavu tamburaša uz to je od nesebične važnosti i glazbena nadarenost koje u Štitaru ne nedostaje, zaključuje Dominković.
Od tih vremena do danas zabilježeno je oko 75 tamburaša koji su duže vrije svirali u nekom sastavu. Tambura se svirala diljem Slavonije i popularan je pučki instrument , no Štitar tu ipak zauzima posebno mjesto ponajprije zabog Zlatnih dukata i glazbenosg stvaralaštva Šime Dominkovića.
Cilj izložbe fotografija koja će biti upriličena 19. Rujna u 18 i 30 sati u parku ispred Doma kulture u Štitaru i fotomonografije prezentacija je bogate povijesti tamburaša i isticanje sjajne sadašnjosti u Štiaru.
Hitovi: 53