USKLADIMO FREKVENCIJE

Predstavljanje knjige "Šećeranski spomenar":Šećeranac jednom, Šećeranac zauvijek

Kategorija: /
Autor: B. G. Dabić
Lijepo i posebno emotivno bilo je na predstavljanju knjige „Šećeranski spomenar”,autorice Mire Katarine Zorić,  Županjke koja je odrasla na Šećerani, i koju je život odveo  iz njenog grada 1967. godine. Ostala su sjećanja na djetinjstvo, odrastanje i mladost, na naselje koje su doživljavali svojim djetetom, koje je duboko utkano u sve koji su tu živjeli i ostali, te na činjenicu kako je Šećerana bila „grad u gradu” , sa svojim restoranom, kinom, vrtićem, tržnicom, uređenim okolišem punim zelenila , sa svojim plesnjacima, maturalnim zabavama , Gimnazijom... Bila su to idilična vremena u kojima je Kolonija, kako su je zvali njezini stanovnici bila prava ljepotica, u kojoj se sjećao duh zajedništva, koja je odisala toplom, gostoljubivošću, ljubavlju ...
„U naselju Šećerana čuli su se najrazličitiji dijalekti i izričaji koji su se miješali s izvornim županjskim, a upravo je ta različitost govorenja, naglasila je na predstavljanju  novinarka Jasna Matija Sabljo, bila njezino veliko bogatstvo. Danas je Mirina Šećerana oronula starica, ali i dalje je lijepa. I svi mi rođeni na Šećerani isto kažemo - Šećeranac jednom, Šećeranac zauvijek”, istaknula je.
„Dok sam živjela na Šećerani nisam bila ni svjesna koliko mi je Šećerana dala, sve mi je to bilo normalno, sve što smo tada imali. ..Živjeći u jednoj drugačijoj sredini uviđala sam sve više koliko je naša Kolonija bila u onom vremenu jedno izvanredno humano mjesto, jedno naselje dobro za život”, istaknula je autorica Mira Zorić.
O knjizi je govorio i kustos Hrvoje Tkalalac, koji je naglasi da je knjiga hommage sretnom djetinjstvu i odrastanju, ali i vrijedan dokument jednog vremena i povijesti grada. O tome su govorile i ravnateljica Muzeja Janja Juzbašić, te umirovljena povjesničarka umjetnosti Marlena Lončarević.

U glazbenom dijelu nastupila su autoričina djeca i unuka.
 
 
 
Hitovi: 349