USKLADIMO FREKVENCIJE

Održana radionica o tradicijskoj kulturnoj baštini županjske Posavine

Kategorija: /
Autor: B. G. Dabić
U amfiteatru Gimnazije Županja održana je radionica o tradicijskoj kulturnoj baštini županjske Posavine u sklopu 54. Međunarodne smotre folklora Zagreb.
Radionica je osmišljena s ciljem poticajnog djelovanja na kulturno–umjetnička društva, udruge i skupine županjskog područja. Stručni predavači predstavili su razne aspekte tradicijske kulture te raznim kulturno-povijesnim prikazima i korisnim savjetima ohrabriti mnoge udruge i pojedince u daljnjem radu. Međunarodna smotra folklora Zagreb na ovaj način želi potaknuti istraživanja vlastitih tradicija te skrenuti pozornost na bogatstvo i raznolikost glazbenih, plesnih i odjevnih tradicija u kontekstu širih običajnih praksi da bi se i na pozornici na kvalitetan način pokazalo bogatstvo i raznolikost ovisno o lokalitetima i užem zavičaju koji se želi prikazati.
Na početku se nazočnima obratio dr.sc. Tvrtko Zebec, umjetnički ravnatelj Međunarodne smotre folklora Zagreb , a predavanje na radionici prvo je održala viša kustosica iz Etnografskog muzeja Zagreb Katarina Bušić , potom dr. Tvrtko Zebec, prof. Josip Forjan, mr. sc. Janja Juzbašić i mag.glazbe Tomislav Habulin.Teme su bile sljedeće: Narodne nošnje u kulturnim praksama u 19. i 20. stoljeću,Perspektive scenske folklorne primjene,Predstavljanje kola i plesova na pozornici na primjerima šireg županjskog područja,Tradicijska glazba i njena scenska primjena, od izvora do scenskog prikaza,Tradicijska glazba i njena scenska primjena, od izvora do scenskog prikaza,Tradicijsko ruho županjskih graničarskih obitelji – „Lipo ti se Županjka opravlja“i Tradicijsko odijevanje u cvelferskoj županjskoj Posavini.


Hitovi: 276