USKLADIMO FREKVENCIJE

Izložba "Vojna krajina, Banska krajina i Zrinski u obrani od Osmanlija"

Kategorija: /
Autor: B. G. Dabić

U Pastoralnom kulturnom središtu blaženog Alojzija Stepinca otvorene je u okviru 53. Šokačkog sijela izložba “Vojna krajina, Banska krajina i Zrinski u obrani od Osmanlija” koju su osmislili i izradili članovi Društva Terra banalis koji se bave poviješću Vojne krajine.

Izložba “Vojna krajina, Banska krajina i Zrinski u obrani protiv Osmanlija” prezentira proces stvaranja obrambenog sustava protiv Osmanlija – poznate Vojne krajine. Polazeći od šire perspektive, tj. formiranja Vojne krajine na potezu od Jadrana do Erdelja u 16. stoljeću, odnosno od Jadrana do Karpata u 18. i 19. stoljeću, plakati se postepeno fokusiraju na hrvatsko-slavonski prostor, a zatim i na sam prostor Banovine, čime se u prostornom i kronološkom smislu ocrtava složen proces stvaranja te jedinstvene europske tvorevine. Kroz konkretne teme podijeljene u pet cjelina problematiziraju se važne opće krajiške procese i fenomene. O
O izložbi je govorio kustos Hrvoje Tkalac, a izložbu je otvorila Nada Galović, predsjednica Gradskog vijeća Županje.
U glazbenom dijelu programa nastupili su prvak opere HNK u Osijeku Ladislav Vrgoč, tenor i Robert Adamček , bariton, te Igor Valeri na klaviru.

 

Hitovi: 311