USKLADIMO FREKVENCIJE

Radionica o bećarcu

Kategorija: /

U Zavičajnom muzeja Stjepan Gruber u Županji, u prostoru Čardaka, održana je nedavno radionica o tradicijskoj glazbi Slavonije, Baranje i Srijema – bećarcu.
Na radionici je sudjelovalo dvadeset i troje učenika 7.d razreda Osnovne škole Ivan Kozarac iz Županje s njihovom razrednicom nastavnicom Marijanom Mazalović. Voditeljica i moderatorica programa bila je kustosica Marta Huber.
Radionica se sastojala od nekoliko dijelova. U prvom dijelu kustosica Marta Huber upoznavala je učenike s najpopularnijim vokalno-instrumentalnim napjevom u istočnom dijelu Republike Hrvatske. Pomoću Microsoft PowerPoint prezentacije predstavljena je struktura bećarca, opisivale su se tehnike i načini izvođenja bećarca, a razgovaralo se i o karakteru, porukama i sadržaju bećarca. Uz dostatan broj slajdova prezentirani su razni bećarci kroz koje je voditeljica pokušala prenijeti smisao njihova nastajanja (okolnosti koje su utjecale na nastanak određenih stihova u prošlosti). Zbog punijeg dojma, prostor u kojemu se odvijala radionica također je bio ukrašen stihovima bećaraca koje su učenici rado iščitavali.

Učenicima je u prvom dijelu programa poklonjena i manja popratna publikacija o bećarcu. Na kraju prezentacije kustosica je video snimkama novijih bećaraca zaokružila prvi dio programa. U drugom dijelu programa učenici su imali priliku naučiti procese i faze izrade i oblikovanja tradicijskog glazbala – tambure, uz vrsnog svirača i pjevača, člana tamburaškog sastava Kristali, demonstratora Franju Juzbašića. Da je svojim izlaganjem uspio zainteresirati djecu potvrđuje velik broj pitanja upućenih od strane učenika. U trećem dijelu sudjelovala je pripravnica kulturologinja Matea Bašić koja je učenicima govorila o građansko – volonterskoj akciji u kojoj je od cigle u simboličkom obliku tambure nastao Park tambure u Županji, jedinstveni park u cijeloj Hrvatskoj. Četvrti dio programa obilježilo je sudjelovanje tamburaške sekcije Kulturno – umjetničke udruge Kristal Sladorana Županja koji su na živo prezentirali zvuke bećarca. Peti i posljednji dio programa podrazumijevao je praktični rad učenika i kreiranje novih bećaraca. Sveukupno su bila postavljena dva zadatka. Prvi zadatak izvršavali su svi učenici zajedno, a cilj je bio kreirati nove bećarce vezane uz njihov rodni grad, uz Županju.

Kustosica je pripremila asocijacije koje su im bile pomoć u kreiranju stihova. Da učenici dobro poznaju povijest vlastitog kraja govore i novonastali bećarci:
Englezi nam dali loptu finu,
a mi njima našu Katarinu.
Županja je puna tamburice,
mi imamo Sinove ravnice.
Poznati smo po Šokačkom sijelu,
mi Hrvatsku okupimo cijelu.
Budući da su učenici kroz radionicu naučili da bećarci u svojoj srži mogu biti provokativni i sarkastični, nastalo je i niz novih bećaraca vezanih uz gradske nogometne rivale – NK Graničar i NK Radnički. Drugi zadatak tražio je od učenika podjelu u dvije skupine pa su metodom izvlačenja papirića odabrali svoje školske nastavnike koje su u manjim skupinama također morali opjevati. Nakon zapisivanja novih kreativnih stihova, učenici su sve novonastale bećarce prezentirali svim sudionicima radionice, uz pratnju i pomoć tamburaške sekcije.
Radionica je bila vrlo uspješno odrađena. Djeca su savladala teoretske i praktične osnove bećarca. U ugodnoj i zabavnoj atmosferi učenici su doživjeli drukčiju nastavu povijesti, onu zavičajnog karaktera, dislociranu u gradskom muzeju. Raznim poklonima i suvenirima muzej se potrudio upotpuniti dojam cijelog programa, zbog čega su djeca vesela otišla dalje na svoju redovnu školsku nastavu.
Marta Huber
Hitovi: 222