USKLADIMO FREKVENCIJE

"Županjske glazbene večeri"

Kategorija: /

„Županjske glazbene večeri“ pokrenute su prije 10 godina idejom da se oda priznanje velikim glazbenim imenima – Srećku Albiniju, Meliti Lorković i Mladenu Pozajiću, velikim glazbenicima podrijetlom iz Županje, koji su i danas uzor mnogim umjetnicima.

Večeri su organizirane tako da traju kroz tri večeri uvijek istih datuma – 9., 10. i 11. listopada. Uvijek se nastoji da se predstave svi uzrasti glazbenika – od osnovne glazbene škole preko srednjoškolaca i studenata do profesionalnih glazbenika. Tako su se u ovih deset godina predstavile gotovo sve glazbene škole s područja Slavonije i Baranje, Akademije iz Osijeka i Zagreba te mnoštvo profesionalnih glazbenika na razno raznim instrumentima od kojih su se mnogi prvi put ovdje vidjeli i čuli.

Ove godine prvog velikog jubileja organizatori su se odlučili voditi činjenicom kako je u Županji oduvijek bilo mnoštvo izvrsnih glazbenika, kako nekad, tako i danas. Jubilarne, 10. Županjske glazbene večeri nazvane su „Mom gradu“ i sve koncerte daruju Županjci svojim sugrađanima. Svirat će poznate klaviristice Marina Matolić i Brigita Vilč, koje imaju već mnogo koncerata iza sebe, školovani tamburaši Matko Bačić, Hrvoje Juzbašić, Darko Kujundžić, Tomislav Majačić i Marko Sesar sa svojim učenicima, koji svaki dan pomiču granice tambura u Hrvatskoj te bivši i sadašnji učenici županjske glazbene škole, koja također ove godine proslavlja svoj veliki jubilej, 50 godina postojanja.

Osim spomenutih jubileja, ove godine se puni i 40 godina od smrti Mladena Pozajića te još jedna velika obljetnica, 150 godina rođenja Srećka Albinija.

Ana Zlatunić

 

Hitovi: 294