USKLADIMO FREKVENCIJE

Nakon 28 godina ugašena Galerija Veliki kraj

Kategorija: /
Autor: B. G. Dabić

Galerija Veliki Kraj Županja, vlasnice prof. Marlene Lončarević, povjesničarke umjetnosti koja je godinama pomicala granice kulturnog života u Županji od 1. rujna prestala je s radom.

Galerija je otvorena u proljeće 1991. godine kao prva privatna Galerija u Vukovarsko-srijemskoj županiji. Punih su se 28 godina u toj tradicijskoj , toploj, ugodnoj kući okupljali zaljubljenici u likovnost. Galerija je ugostila 90 izložbi i 48 umjetnika , organizirane su promocije knjiga, likovne radionice, članice su se okušale u izradi najveće slike od recikliranog papira za Guinnessa i izradu portreta Mozarta uz obilježavanje njegovog 250. rođendana, organizirale buvljak, osnovale Klub ljubitelja dragovana, putovale...

Kuća u kojoj se Galerija nalazila je prodana, a samim time ugašen je život koji je godinama protjecao ovom starom šokačkom kućom.

Vlasnica prof. Marlena Lončaravić kaže kako se ta djelatnost potrošila, te kako je to bilo jedno lijepo razdoblje našega grada, u kojemu su organizirane brojne izložbe.

" Proveli smo lijepo vrijeme u toj staroj šokačkoj kući. Ljudi su se jednostavno prestali zanimati za slike, mnogi su se i opskrbili slikama, mnogi su otišli iz Županje, a mladima to nije više tako zanimljivo...Ne govorim s gorčinom, meni je bilo lijepo, to je bilo jedno uspješno razdoblje u mom životu", kaže prof.  Lončarević.

Od novog vlasnika smo doznali kako u skorije vrijeme na ovom prostoru neće ništa ulagati i graditi, tako da kuća ostaje do daljnjega kao podsjetnik, kako kaže prof. Lončarević na jedno lijepo razdoblje u životu našega grada .

 

Hitovi: 652