USKLADIMO FREKVENCIJE

Restaurirana zastava iz „Krvavih bošnjačkih izbora“

Kategorija: /

Kod prošlogodišnjeg obilježavanja Dana Općine Bošnjaci, a na svečanoj sjednici Općinskoga vijeća, javno je predstavljena i u trajno vlasništvo bošnjačkoj općini predana zastava iz „Krvavih bošnjačkih izbora“.

Službeno ju je uručila obitelj Mile i Branke Lulić (r. Lešić) iz Karlovca gdje se zastava od početka 1980-ih i nalazila. Prigodom primopredaje, o porijeklu zastave govorio je sam gospodin Lulić rekavši sljedeće:

„Kako mi je supruga Branka rođena Bošnjačanka, često smo dolazili ovamo, a jednom prigodom, tamo negdje početkom 1980-ih godina, u ruke sam dobio ovu zastavu. Darovao mi ju je Brankin djed Josip Maršić – Kikin (1905. – 1987.) koji je u vrijeme Nezavisne Države Hrvatske bio u vodstvu bošnjačke općine. Pretpostavljam da ju je krajem Drugoga svjetskog rata uzeo iz općinske zgrade kako bi ju sačuvao od nove vlasti budući da se radilo o hrvatskoj trobojnici iz Krvavih izbora. Na poticaj načelnika gosp. Andrije Juzbašića, sada ju ponovno predajemo u trajno vlasništvo Općine jer ona ponajprije pripada vama – Bošnjačanima“.

Zastava je do prošle godine bila u lošem stanju, mjestimično poderana, a bila su vidljiva i oštećenja od streljiva (sašivene rupe). Dimenzija je 112 x 165 centimetara, lice joj krasi crveni končani natpis: USPOMENA NA KRVAVE IZBORE U BOŠNJACIMA 1897. GOD., a pruge završavaju ukrasnim resama od kojih je bila sačuvana ona crvena te manjim dijelom bijela. Upravo zbog takvoga stanja, odlučeno je da se podvrgne restauraciji i konzervaciji pa se od rujna prošle godine zastava nalazila u Varaždinu, kod višeg restauratora tehničara (specijalizacija tekstil) gosp. Zorana Škarice. Tamo se pristupilo dezinsekciji i fumigaciji, otklanjanju naknadnih intervencija, čišćenju, učvršćenju platna s lica i pozadine te izradi fotografske i pisane dokumentacije.

U restauriranom izdanju, zastava je svečano prezentirana i blagoslovljena u sklopu ovogodišnjega Dana Općine Bošnjaci u prezentacijskoj dvorani Šumarskoga muzeja, a pohranjena je u vitrinu gdje će ju svi posjetitelji muzeja moći vidjeti. Na dan prezentacije, o prošlosti zastave kratak osvrt dao je savjetnik načelnika Općine Bošnjaci za kulturu, blagoslovio ju je domaći župnik i dekan preč. Josip Filipović, a događaj su dodatno obilježile bošnjačke „Baće“ izvedbama domoljubnih pjesama.

„Krvavi bošnjački izbori“ događaj je koji se zbio 22. svibnja 1897. kad je na dan izbora za Sabor Kraljevine Hrvatske i Slavonije ubijeno osam osoba od protuhrvatski raspoloženog režima, a od 1990-ih slavi se kao Dan Općine Bošnjaci. Pod narodnim barjacima, Bošnjačani i drugi izbornici podigli su tada svoj glas protiv vlasti i njezina predstavnika, ozloglašenog bana Khuena-Héderváryja.

Antun LešićHitovi: 154