USKLADIMO FREKVENCIJE

GAK Županja na Alkafestu u Sinju s predstavom "Miris jorgovana"

Kategorija: /
Autor: Sanja Pavelić

U Sinju je prošlog vikenda počeo 3. Međunarodni kazališni Alkafest, koji se u organizaciji Sinjskog pučkog kazališta održava do 20. srpnja.

Alkafest je dio ovogodišnje manifestacije ‘Dani Alke i Velke Gospe’, a svečano ga je otvorila gradonačelnica Sinja Kristina Križanac.

‘Ovaj Festival već sada za naš Grad znači puno i u ukupnoj turističkoj ponudi, u Danima Alke i Velike Gospe, čini jednu pozitivnu priču. Svaka priča ispričana na ovom Festivalu dokazuje jednu veliku ljubav i vjeru. Vjerujem da će i u budućnosti ovaj Festival imati veliki značaj za naš Grad, a u prilog tome ide činjenica da nam dolaze brojni gosti. Čujem da je Sinjsko pučko kazalište pripremilo i povelje koje će uručiti sudionicima Festivala, što znači da se kroz ovaj Festival stvaraju velika prijateljstva među kazališnim udrugama, a to znači i između Sinja i mjesta iz kojih dolaze te udruge’, kazala  je gradonačelnica Križanac.

Prvu predstavu na Festivalu izveli su članovi Gradskog amaterskog kazališta Županja. Riječ je o predstavi ‘Miris jorgovana’ za koju je tekst, prema istinitoj priči, napisala Snježana Puljić, koja je ujedno odigrala glavnu žensku ulogu,

Predstava je na 59. Festivalu hrvatskih kazališnih amatera osvojila nagradu za najbolju režiju, koju potpisuje Marko Sabljaković te tri nominacije, za najbolju glavnu mušku ulogu (Dejan Pejić), najbolji novi dramski tekst i prilagodbu teksta (Snježana Puljić) te za njegovanje kulturne baštine.

Miris jorgovana je obiteljska drama prožeta retrospektivnim slikama događaja iz prošlosti. Prati dvije obitelji u slavonskom selu kasnih poslijeratnih godina 20. stoljeća koje je život isprepleo neočekivanom, nemilosrdnom sudbinom i zamršenim odnosima pod utjecajem postupaka negdašnjih konvencija kojima se nisu mogli odupirati, kao što je sklapanje brakova djece prema roditeljskom dogovoru.

 Autorica Snježana Puljić nakon predstave je bila zadovoljna, a posebno je pohvalila sinjsku publiku.

‘Mi njegujemo svoju tradiciju, a Sinjani njeguju svoju, pa mi se čini da smo se na neki način upravo preko toga spojili. Priča je sve vremenska, za svako područje i publika je to shvatila. Ljubav, nesreća i bol su svugdje isti. Ova predstava su Romeo i Julija na slavonski način. Prava ljubav pobjeđuje, ali nekada se dogodi niz okolnosti i morate napraviti nešto što inače ne biste, a to opet rezultira nizom drugih događaja koji vuku jedan drugoga, kao što je slučaj i u ovoj predstavi ’, kazala je Puljić.

 

Hitovi: 174