USKLADIMO FREKVENCIJE

Održana 14.manifestacija "Kod konjarskih vatri"

Kategorija: /
Autor: B. G. Dabić

U okviru "Županjskog ljeta" održana je tradicionalna manifestacija " Kod konjarskih vatri", koja je i ove godine okupila veliki broj zaljubljenika u našu tradiciju, kulturu i povijest.

Program je bio bogat , sadržajan i dobro osmišljen, a posjetitelji su doista uživali u ovom lijepom događaju koji im je uz Dan državnosti priredio Zavičajni muzej "Stjepan Gruber" Županja i Konjogojska udruga "Stari Graničar". Zbog loših vremenskih uvjeta manifestacija se nije mogla održati kako je predviđeno u parku Muzeja, nego u dvorani kina Mladost.

Manifestacija je započela izložbom "Krpež kuću čuva" u Pastoralnom-kulturnom središtu Župe Mučeništva sv. Ivana Krstitelja, autorice mr.sc Janje Juzbašić, ravnateljice Zavičajnog muzeja "Stjepan Gruber". Za ovu izložbu odabrana je tema koja pokazuje oštećene ili popravljene predmete, ili kako se kaže u ovim krajevima, poderane , zakrpane ili pokrpane predmete, a koji u nekoliko manjih tematskih cjelina pokazuju kako su ljudi bili vrlo štedljivi, skromni i nisu sve oštećeno, poderano ili puknuto odmah bacali u smeće.

Uslijedio je potom mimohod i postrojavanje hrvatskih povijesnih postrojbi, a sudjelovali su Gradska straža Bakar, Križevačka djevojačka straža, Turopoljski banderij, Hajdučka družina Mijata Tomića iz Tomislavgrada. Gradska straža Požega, Povijesna postrojba Ivanić grada-10.satnija Ivanić, Sokolska garda Osijek, Ban Gašpar Alapić Zagreb Keglevićeva straža kostel i Serežani Županja čiji zapovjednici su predali prijavak gradonačelniku Davoru Miličeviću, koji je izvršio pregled svih postrojbi.

Posjetiteljima se prvo obratila ravnateljica Janja Juzbašić, potom predsjednik Konjogojske udruge "Stari Graničar" Marko Maroševac. O nacionalnoj nagradi "Suncokret ruralnog turizma" , koju je prošle godine dobila manifestacija kod "Konjarskih vatri" govorila je mr.sc. Dijana Katica ,direktorica Hrvatske udruge za turizam i ruralni razvoj "Klub članova Selo" Zagreb."Bilo je preko 150 prijava za nagradu , i bili smo oduševljeni prezentacijom manifestacije .Nismo došli za vrijeme same manifestacije, bila je kasna jesen, međutim svi su se potrudili da nam na zoran način prikažete kako ta manifestacija izgleda u cijelosti. I već tada ste pridobili jedno veliko srce, ne samo moje nego i mojih suradnika i jednoglasno smo odlučili da ta zlatna nagrada ode u Županju ", istaknula je mr.sc. Dijana Katica.

Konjarske vatre otvorio je gradonačelnik Davor Miličević koji je tom prigodom zahvalio svima koji su došli i uveličali ovu našu manifestaciju .

" Konjarske vatre već se 14. puta za redom održavaju, sljedeće godine je jubilej i to ćemo jako dobro obilježiti. Ovo je manifestacija koja može postati i dio turističke ponude grada , na tome ćemo poraditi i siguran sam da ćemo u tome uspjeti. Grad će i dalje stajati iza ovakvih manifestacija, i bit će ih sve više ", istaknuo je gradonačelnik Miličević.

Uslijedio je potom glazbeni program nastupom Ženske pjevačke skupine "Kreketuše" Kulturnoga centra "Gatalinka Vinkovci , te nastup Viktorije Kulišić Đenke i Željka Lončarića Žeca uz pratnju Tamburaškog sastava "Ravnica".

Na manifestaciji "Kod konjarskih vatri organizatori se uvijek nastoje prisjetiti nekih povijesnih zapisa. Oživljen je prikaz uzbune i paljenje mašala, što su činili graničari u vrijeme Vojne krajine, zbog opasnosti koje su stizale s druge strane Save, teritorijem pod Osmanlijskim carstvom. 14. Konjarsku vatru zapalila je mr. sc. Dijana Katica.

Na kraju su organizatori zahvalili svima na ljubavi prema svom gradu, njegovoj povijesti i kulturnoj baštini, jer , istaknuto je na ovoj manifestaciji, humanistička je to vrijednost koju treba umnažati, a jako veseli što smo to svim zajedno, tako zdušno i srčano, učinili i jasno se o tome očitovali.

Hitovi: 327