USKLADIMO FREKVENCIJE

Uspješna 14. Noć muzeja u Županji

Kategorija: /
Autor: B. G. Dabić

"Ova manifestacija u potpunosti je poprimila karakteristike nezaobilaznog kulturnog događaja, a s ciljem da se potakne daljnje prepoznavanje muzeja kao dinamičnih institucija, koje potiču istraživanje , inovativnost, kreativnost, a promoviranjem baštine i njenog utjecanja na suvremene tendencije promiču važnost muzeja s okruženjem , stvaranje nove publike i održivi razvoj muzeja i zajednice ", istaknula je Janja Juzbašić, ravnateljica Muzeja.

U sklopu programa otvorena je izložba ''Osuvremljenje narodne nošnje'' studentice Akademije likovnih umjetnosti Eve Vučković.

"Koristeći suvremene materijale, uklopivši u njih modificirane tradicionalne vezove Eva Vučković svojom izložbom potiče mlade na prisjećanje vlastitih korijena i obnavljanje tradicionalnih vrijednosti kako bi jednom istraženi i već učvršćeni temelji omogućili bolje i kreativnije sagledavanje i gradnju vlastite budućnosti", istaknula je Marta Huber, kustos-povjesničar.
14. Noć muzeja obilježila je tema Muzeji-inovacije i digitalna budućnost, o čemu je više govorio kustos Hrvoje Tkalac.

"Komuniciranje različitih sadržaja , od muzejskih zbirki, stručnih, znanstvenih i drugih događaja, edukativnih i zabavih sadržaja do mogućnosti virtualnih obilazaka muzejskih postava, povijesnih zdanja i zaštićenih baštinskih lokaliteta, primjene digitalnih tehnologija otvorile su neslućene mogućnosti inspiracije, interpretacije i prezentacije, Digitalno prostori omogućavaju preglede, pretraživanje i sagledavanje nevjerojatnih količina različitih muzejskih sadržaja, njihovo privremeno "prostorno muzeologiziranje" i dostupnost velikom broju korisnika", istaknuo je Tkalac.

U Muzeju su posjetitelje čekali i stručni vodiči u dijelovima stalnoga postava koji su ih uputili u najznačajnije eksponate i ispričali im povijest županjskog kraja od razdoblja Osmanlija sdo početka 20 stoljeća.

 

U Noći muzeja upriličen je u oba muzejska zdanja i bogat glazbeni program,u kojem su sudjelovali Blanka Došen, Mario Zbiljski i Slaven Batorek , te Sinapsa acoustic - Ivan Zovak i Josip Abramović .

 

foto:Hrvoje Tkalac

Hitovi: 330