USKLADIMO FREKVENCIJE

Duh Hollywooda i u Bošnjacima

Kategorija: /
Autor: Sanja Pavelić

Priča o Nevenki Nedić – Glori La Marr iz Bošnjaka, ostavlja bez daha,riječ je o magistri edukacije i filozofije i magistri pedagogije koja se bavi i umjetničkom fotografijom - kao model i kao fotografkinja te modnim dizajnom.

- Pod velikim sam utjecajem zlatnog doba Hollywooda, odnosno 50-ih i 60-ih godina prošlog stoljeća, kada je bilo poželjno i specifično da mladi umjetnici imaju umjetničko ime - pojašnjava i ističe da je pjesnikinja otkako zna za sebe. Ima ukupno osam knjiga koje je dovršila, ili na kojima radi, i za sebe će reći da je apsolutno aktivna i da konstantno stvara.

- Do sada sam objavila jednu zbirku pjesama Zlatno doba i pretpostavljam da sam tim nazivom koji je došao spontano možda najavila i zlatno doba svoje poezije, jer poezija je ono što sam zapravo ja - ističe. Sretna je što je promociju knjige imala u Bošnjacima gdje je odrasla. Nedugo nakon što je diplomirala na Filozofskom fakultetu u Osijeku životni ju je put odveo u Irsku. Tamo je provela tri godine, a prije nekoliko mjeseci vratitla se u Bošnjake. To je, kaže, bilo životno iskustvo kojemu ne želi pridavati previše pozornosti, posebice svojim primjerom ni na koji način utjecati na druge ljude da odu ili da ostanu u Hrvatskoj.

- Irska je bila samo dio mog životnog puta. Ondje nisam otišla s namjerom da ostanem živjeti, kada sam ostvarila svoj cilj, vratila sam se. Ne iz slabosti nego iz jakosti - kaže. Smatra da mlade ljude treba poticati da ostvaruju ideje, da se ne ograničavaju, jer iz tih ideja, ma kako beznačajnima se u početku činile, mogu nastati velike stvari.

- Nemam konkretan posao i bavim se samo umjetničkim nastojanjima. Najvažnije mi je da imam mjesto gdje se mogu stacionirati i raditi. Otkrila sam da bi to mogli biti Bošnjaci i mogu reći da je to poticajna sredina. Imam osobe koje me stvarno podržavaju i koje su me i potaknule na neke aktivnosti. Smatram da ako netko ima nešto posebno za dati okolini i podijeliti s drugima da bi bilo jako sebično to zadržati za sebe - ustvrdila je.

Gloria La Marr želi se ostvariti kao umjetnica i žao joj je, kaže, što ljudi često imaju pogrešno mišljenje o umjetnicima, koji samo žele živjeti vjerodostojno i dostojanstveno. Ne sanjaju o nikakvom materijalnom bogatstvu, nego o tome da s umjetnošću žive, rade i da svojim djelima daruju i obogaćuju svijet.

 

Hitovi: 1366