USKLADIMO FREKVENCIJE

Predpremijera predstave „Đuka Begović“ u izvođenju GAK-a Županja

Kategorija: /

Đuka Begović” roman je po kome se pamti ime autora. Roman prikazuje život glavnog lika Đuke od djetinjstva do njegove materijalne i duhovne propasti, odnosno od djeteta koje je odrastalo u imućnoj i uglednoj obitelji do čovjeka koji je načinom svojega života postao čoban. Usto iz romana se može iščitati mentalitet i vrednovanje ljudi. Poprilična površina zemlje, odnosno imetak u ono vrijeme predstavljao je moć, samim time bogatstvo i ugled. Upravo je to bilo obilježje obitelji Begović. Osim toga, vrlo dobro opisivalo ih je bećarenje, uživanje u životu i vrlo malo odgovornosti i brige za sutra.

Uočava se problematika odgoja Đuke Begovića koja mu kao odraslom donosi mnoštvo problema. Osim toga, susreće se ne uvijek pristojno ponašanje Šime Begovića koje Đuka, iako uviđa da nije u redu, kasnije uzima kao obrazac ponašanja. No, poanta cijelog romana je smisao pojedinca. Đuka često razmišlja o životu i vodi unutarnji monolog kako živjeti .Međutim, u razmišljanjima se ipak gubi i nastavlja živjeti kako je živio. Svjestan je da ono što čini nije dobro, a s druge strane ne želi postati dio sredine koju ne voli te ne želi pokupiti obrasce njihova ponašanja. Roman je prvenstveno psihološki roman lika; lika koji je fizički zarobljen u selo kojemu psihički ne pripada..

Đuka kao tridesetogodišnjak, i nakon odsluživanja kazne za ubojstvo svog oca dvoji o tome kako se ponašati i kako živjeti. Protagonist romana živi u neprestanom previranju dviju osobnosti one dobre i razumne, te one neobuzdane i divljačke ne mogavši pronaći sredinu između njih.

Županjski glumci uhvatili su se u koštac s ovim iznimno teškim djelom. Po reakcijama publike to su jako dobro odradili.U predstavi se pojavljuju debitanti,a to su :

Dubravko Šokčević u ulozi Đuke Begovića

Daria Delić u ulozi Marije,Đukine žene i Smilje ,Đukine kćeri te

Katarina Mićanović u ulozi birtašice i seljanke.

Ostale uloge pripale su već poznatim glumcima,a to su Josip Grgić uloga Šime Begovića

Dejan Pejić uloga seljanina i pripovjedača

Franjo Frketić uloga seljanina

Domagoj Josipović uloga mladoga Đuke i birtaša

Snježana Puljić uloga Ruže i baba Mare

Za tehniku je zadužen Davor Glavak, promidžbu Franjo Škegro,

Poseban čar predstavi daje glazbenik suradnik Adam Svirčević koji je svojim nastupom oduševio publiku.

Predpremijeru je pratila i selektorica koja će odabrati najbolju predstavu na županiji , a odabrana predstava će predstavljati VSŽ na završnici državnog festivala u mjesecu svibnju.

Premijera za širu publiku može se očekivati u mjesecu travnju.

 

                        Snježana Puljić

Hitovi: 621