USKLADIMO FREKVENCIJE

Izvedba Orašara u Osnovnoj školi Gradište

Kategorija: /
Autor: B. G. Dabić

Učenici i učitelji Osnovne škole Gradište ove su godine pripremili veliko iznenađenje svojim mještanima za kraj prvog polugodišta. Naime, umjesto uobičajene božićne priredbe , napravili su kazališnu predstavu čuvenog Orašara, nazaboravnu blagdansku priču o drvenom orašaru koji se pretvara u pravog mladića i djevojci Klari koja zajedno s njim odlazi u magični svijet Šećerne vile, balet koji je napisao ruski skladatelj P.I.Čajkovski.

Od ideje do realizacije prošlo je samo mjesec dana, a to je značilo mjesec dana svakodnevnog rada , uključujući sve subote i svaki slobodan trenutak izvan nastave. Ideja je krenula kao osvrt na prikazivanje Orašara u velikim hrvatskim kazalištima , HNK-u Zagreb, Split , Osijek , gdje je svake godine posjećenost izvanredna.Priča o Klari i Orašaru nezaobilazna je u ovo blagdansko vrijeme.

Dvije učiteljice su pomislile: Zašto ne bismo i mi to napravili umjesto klasične priredbe?

Ideju su stavile na papir i potom na oglasnu ploču škole. Kolege su pokazale zanimanje i stavili svoje potpise na sudjelovanje u pripremi.

Koordinatorica kulturne i društvene aktivnosti  škole prof.hrvatskog jezika Danica Galić se prihvatila izrade sinopsisa i vizije cijele predstave, dok je Branislava Šimić , jedna iznimno kreativna osoba, uzela za svoj dio posla izrade scene i kostima. Kako ova predstava nema puno govornih dijelova , scena i kostimi nosili su njezin najveći dio. Na realizaciji svake scene radilo je ukupno 10 ljudi i oko 90 učenika.

"Zanimljivo je da su kolegice kojima nije struka ni blizu kazališta sudjelovale u izradi kostima i kreiranju pojedinih plesnih točaka" , kaže prof. Danica Galić , te ističe kako je kolegica koja predaje tjelesnu kulturu pripremila ruski kazačok, učiteljica njemačkog jezika kineski ples, učiteljice razredne nastave talijansku tarantelu, pedagoginja je pripremila španjolski i arapski ples, a Branislava Šimić je ,osim scenografije pripremila i ples hrvatskih licitara. Ples šećerne vile pripremila je Marija Glavačević Lakota., kao i završni valcer cvijeća zajedno s Anicom Novoselac.

Glavne uloge u predstavi su : Klara-Iva Ljubić ,učenica 5. a razreda, mali Orašar je Patrik Vidačković, učenik 6. a razreda, princ Albert je Luka Šitum, učenik, 6. a  razreda, a kralj miševa je Antonela Lakota, učenica 5.a razreda.

"Predstava je trajala 45 minuta i potpuno je uspjela. Gledatelji koji su napunili dvoranu bili su oduševljeni , a to se vidjelo po tišini za vrijeme predstave, koja je neophodna u ovakvim izvedbama. Za uspjeh ove premijerne izvedbe zaslužni su i učenici sedmih  razreda koji su bili zaduženi za rasvjetu. Oni su pravovremenim usmjeravanjem svjetla reflektora i grafoskopa vodili publiku kroz cijelu priču.Izniman trud uložilo je nekoliko učenika u izradi kostima i scene. Tu bih svakako izdvojila Lenu Dretvić , Anu Bunardžiju , Ivu Čolakovac i Franju Mikinca" , ističe Danica Galić, te dodaje kako je za glazbeni dio bio je zadužen Leo Dretvić,učenik 7 razreda , a kompletno ozvučenje odradio je domar, jedna vrlo neobična i nesebična osoba Krešimir Lakota , koji je sudjelovao od početka do kraja u svim segmentima ove predstave, te mu nije bilo teško svaki dan postavljati razglas ,pomagati u postavljanju scene i svemu ostalom.

"Ni ravnatelja ne bih smjela zaboraviti spomenuti, pokazao je veliko razumijevanje i pružio materijalnu potporu za ovaj projekt. Pratio nas je i materijalno i osobno nazočio većini proba i s nama rješavao usputne teškoće tražeći najbolje rješenje za neki dio scene", ističe prof. Danica Galić.

Inače, ovu predstavu namjeravaju prikazati ponovno 26.siječnja, u 18 sati , i to u humanitarne svrhe.

Hitovi: 1798