USKLADIMO FREKVENCIJE

LEŠIĆEVI SRIJEMSKI MOTIVI

Kategorija: /
Autor: B. G. Dabić

U Šumarskome muzeju u Bošnjacima, a pred brojnom publikom, 10. studenoga otvorena je samostalna prodajna izložba slika "Realizam ćorava sokaka" mladog akademskog slikara Mislava Lešića.

U programu otvorenja govorili su voditelj Muzeja Antun Leaković, općinski načelnik Andrija Juzbašić te Antun Lešić.

U predgovoru maloga kataloga kojeg je priredio slikarev prijatelj Antun Lešić stoji: "Presudan trenutak bit će odluka naslikati i koji domaći motiv iz sela radi održavanja forme preko ljetnih praznika. Kad se i prva naslikana kuća porušila, autor je shvatio kako negdašnji izgled sela nezaustavljivo propada i da nekad pitoma seoska arhitektura poprima oblik bezličnog predgrađa. Tada kreće i u svojevrsnu misiju dokumentiranja kuća u Bošnjacima koje su svjedoci jednog prohujalog doba. Kako su se kuće redale, tako su i motivi postajali raznovrsniji; okrenuo se ne samo kućama, već i njihovim stanarima i životima."

Od izloženih slika izdvajaju se portreti suvremenika zavičajnoga Srijema, a napose portret njegova otca te fra Bernardina Tome Leakovića (nije poznat njegov izgled pa je ovo umjetnikova slobodna interpretacija!), franjevca rodom iz Bošnjaka, a poznatoga propovjednika s prijelaza iz 18. u 19. stoljeće koji je jedno vrijeme živio i u Svetoj Zemlji.

Mislav Lešić je rođen u Županji 1991. godine, od malena pokazuje interes za slikanje, a početnu inspiraciju crpi iz stripova i grafita. Nakon gimnazije u rodnome gradu, upisuje Akademiju primjenjenih umjetnosti u Rijeci koju završava prošle godine, a kako slikar sam svjedoči na njega su velik utjecaj imali francuski i hrvatski impresionisti E. Manet i J. Račić. Lešić je vrlo aktivan i na području "street arta" u kojem djeluje pod umjetničkim imenom "Čardak" gdje miješa lokalno s modernim strujanjima u suvremenoj umjetnosti.

             Autor:Vinko Juzbašić

 

Hitovi: 219