USKLADIMO FREKVENCIJE

"Poboljšanje vodno komunalne infrastrukture aglomeracije Županja"

Kategorija: /
Autor: Z.Knežević

 

"Poboljšanje vodno komunalne infrastrukture aglomeracije Županja", projekt je čiji je nositelj Komunalac d.o.o Županja, a partneri Hrvatske vode, Grad Županja i Općina Štitar.

Ukupna vrijednost projekta je 76.997.152,00 kuna, od čega je 71,11 posto, odnosno 54.752.929,00 kuna sufinancirala EU iz Kohezijskog fonda Operativni program zaštita okoliša „Ulaganje u budućnost“. Preostalih 8,89% zajedno sufinanciraju Ministarstvo poljoprivrede i Hrvatske vode s po 40 posto te Grad Županja i Općina Štitar. Vrijeme provedbe projekta je lipanj 2014. - ožujak 2018. godine. Na tiskovnoj konferenciji održanoj u gradskoj vijećnici direktor "Komunalca" d.o.o. Ilija Lešić zadovoljno je istaknuo kako projekt ulazi u samu završnicu, izgrađeni objekti prošli su tehničke preglede i vrlo brzo se očekuje uporabna dozvola za dva objekta, a do nove godine i za sam uređaj za pročišćavanje otpadnih voda.

"Sa zadovoljstvom mogu reći da ćemo ipak uspjeti ostvariti zacrtani cilj da sve bude gotovo do kraja 2017. godine. Moram istaknuti, što je važno i za naše građane i za zaštitu okoliša, da je naš uređaj u probnom radu, postiže odlične rezultate i očekivane parametre. Već tri, četiri mjeseca u Savu ide čista voda, što je bio i cilj ovoga projekta." rekao je Ilija Lešić i uputio zahvalu svim sudionicima u projektu, te naročito građanima na razumijevanju tijekom provedbe projekta. Direktorica Lokalne agencije za razvoj „Vjeverica“ Ana Cvitković-Komesarović na tiskovnoj je konferenciji naglasila da je Županja pozitivan primjer realizacije projekata iz Kohezijskog fonda za vodno komunalnu infrastrukturu.

O provedenim aktivnostima govorio je voditelj projekta Josip Vrhovac, koji je na čelu stručne skupine za provedbu EU projekta koju čini pet djelatnika županjskog "Komunalca" d.o.o.
Na području Grada Županje u cijelosti je izgrađen uređaj za pročišćavanje otpadnih voda III stupnja pročišćavanja za 17.000 ES s pristupnom cestom, koji je 26.05.2017. pušten u probni rad, testiran je suhim i mokrim probama te je započela obuka djelatnika za rukovanje i postupanja s uređajem. Izgrađena je i crpna stanica „Županja Centar“ (CS) kapaciteta 140 I/s sa pripadajućim objektima, novi magistralni tlačni cjevovod ukupne duljine oko 2.350 metara i rekonstruirana je crpna stanica „Stara Županja“.

 

Hitovi: 318