USKLADIMO FREKVENCIJE

Satima bez vode više od 5 tisuća stanovnika

Kategorija: /
Autor: Z.Knežević

 

Najmanje 5.500 stanovnika Županje i županjske Posavine danas je satima bilo bez pitke vode.

Radilo se o rekonstrukciji Regionalnog vodovoda istočna Slavonija, a županjsko područje bez pitke vode ostalo je rano jutros, oko 8 sati. O kakvim se radovima radi pojasnio je tehnički direktor u županjskome "Komunalcu" d.o.o. Josip Vrhovac koji je rekao da se radi o rekonstrukciji cjevovoda Regionalnog vodoopskrbnog sustava Istočne Slavonije u neposrednoj blizini vodocrpilišta Bošnajci, te da upravo zbog toga nije bilo moguće pustiti u funkciji stare zdence u tome mjestu.

Odgovorio je i na novinarsko pitanje da li zaista u "Komunalcu" Županja smatraju da je jučerašnja obavijest o radovima, emitirana u programu Hrvatskog radija Županja u poslijepodnevnim terminima u 5 navrata bila dovoljna da se više od 5 tisuća građana pripremi za život bez vode više od 5 sati, tehnički direktor u Komunalcu Josip Vrhovac je rekao da misli da jeste i da je obavijest putem Radio Vinkovaca, te Vinkovačke televizije, uputio i Vinkovački vodovod i kanalizacija.

Na Internet stranici Vinkovačkog vodovoda i kanalizacije mogla se također doista pročitati obavijest da će danas, 18. listopada, biti radovi na rekonstrukciji cjevovoda regionalnog vodoopskrbnog sutava Istočne Slavonije i da će doći do prekida vodoopskrbe u naseljima Gunja, Rajevo selo, Drenovci, Posavski Podgajci i Topola u predvidivom vremenu od 8 do 10 sati te u naselju Štitar i gradu Županja predvidivo od 8 do 12 sati. Normalizacija vodoopskrbe se očekuje do 13 sati, rečeno je u ovoj obavijesti uz zamolbu cijenjenih korisnika za razumijevanje. No, koliko je građana uz Internet i prati stranicu Vinkovačkog vodovoda i kanalizacije, pitanje je na koje smo danas morali odgovarati mi novinari. A nismo imali odgovor. Nismo imali odgovor niti na upit kako netko razmišlja da u 21. stoljeću nema alternativnog rješenja za vodu kada se radi o ovakvim, očito planiranim radovima. U Županji su dvije osnovne i 3 srednje škole. Najblaže rečeno, nastao je kolaps, jer najveći problem nastao je što nisu radili sanitarni čvorovi. Uz dužno poštovanje, uz maksimum razumijevanja prema nastaloj situaciji, otvorenim ostaje pitanje je li itko razmišljao o osnovcima i srednjoškolcima, o nastavnom osoblju, o djelatnicima škola? Je li itko razmišljao o zdravstvenim djelatnicima i pacijentima? Sreća u nesreći, u ovoj situaciji, kako saznajemo, bila je u Domu zdravlja Županja u kojemu su maksimalnim naporima uspjeli prebaciti pacijente na dijalizi u poslije podnevnu smjenu. U Hrvatski radio Županja iz županjskog je Komunalca obavijest o ovim radovima stigla jučer u 12 i 19, emitirana je 5 puta u poslijepodnevnim terminima, ali obavijest se odnosila samo na područje Županje i Štitara. Ostali su, dakle, obavijest mogli dobiti i pročitati na Internet stranici Vinkovačkog vodovoda i kanalizacije. Bilo bi zanimljivo imati podatak tko je to s područja županjske Posavine, uz dužno poštovanje, primjerice, s Topole i učinio? Nije se danas morala piti kava niti u jednome kafiću, ali zdravstvo, škole, mnoge druge službe morale su raditi. Bez pitke vode 5 sati za svih 5 i pol tisuća građana doista je to bilo teško. Isprika iz Komunalca Županja stigla je, kao i molba za razumijevanje, no zaključak je jasan: to zaista nije dovoljno u 21. stoljeću kada je netko, po svemu sudeći, sve neozbiljno shvatio.....

 

 

Hitovi: 1014