Županiji prošao projekt vrijednosti 3 milijuna kuna

Vukovarsko-srijemska županija i ove školske godine nastavlja sa dobrom praksom provođenja projekta „Socijalna kohezija i jednake mogućnosti: integracija učenika s teškoćama u razvoju u sustav obrazovanja“, kojim će se u školskoj godini 2022./2023. osigurati pružanje podrške u nastavi za 79 učenika s teškoćama, te Ugovorom o radu zaposliti 63 pomoćnika u nastavi i 3 stručno komunikacijska posrednika.

- Riječ je o hvale vrijednom projektu vrijednom gotovo tri milijuna kuna, a Županija ga provodi u suradnji sa europskim Socijalnim fondom – rekao je župan Damir Dekanić. Ove godine će pomoć biti osigurana za 79 učenika što je, kaže, porast u odnosu na prošlu godinu kada je pomoć osigurana za 59 učenika.

- Kada je riječ o pomoćnicima u nastavi posla je sve više i izuzetno mi je drago da smo i ove godine uspjeli aplicirati te proći na natječaju za ovaj Projekt jer će on za ovu školsku godinu osigurati pomoć i djeci i roditeljima – istaknuo je Dekanić. Dodao je i kako je putem ovog Projekta za ovu godinu osiguran posao za 63 pomoćnika u nastavi.

- Projekt traje jednu školsku godinu te se nadamo kako će se nastaviti i slijedeće godine – poručio je župan.

Inače, na temelju otvorenog poziva na dostavu projektnih prijedloga – Osiguravanje pomoćnika u nastavi i stručnih komunikacijskih posrednika učenicima s teškoćama u razvoju u osnovnoškolskim i srednjoškolskim odgojno-obrazovnim ustanovama, faza V, projektni prijedlog uspješno je prošao fazu procjene kvalitete u postupku dodjele bespovratnih sredstava te je projektna prijava prihvatljiva za financiranje u maksimalno traženom iznosu od 2.989.918,80 kn kolika je ukupna vrijednost projekta.

Bespovratna sredstva osigurana su iz Državnog proračuna RH (15%) i iz Europskog socijalnog fonda (85%).

Ukupan maksimalni iznos bespovratnih sredstava iznosi 2.840.422,86 kn, dok Vukovarsko-srijemska županija, kao prijavitelj i nositelj projekta, projekt sufinancira s 5% u iznosu od 149.495,94 kn.

Vukovarsko-srijemska županija kao prijavitelj, nositelj projekta, te osnivač 31 osnovnih i srednjih škola kao partnera na projektu sa područja Vukovarsko-srijemske županije, i ove će školske godine  nastaviti osiguravati kvalitetu usluge  pomoćnika u nastavi kroz međusobnu suradnju, koordinaciju, edukaciju pomoćnika u nastavi, podizanju svijesti o potrebama ciljne skupine i sudjelovanjem u inkluzivnom sustavu obrazovanja, i prije svega nastaviti razvijati prihvaćanje različitosti i toleranciju.