UNICEF je na Mliječnoj stazi prikupio 1,1 milijun kuna

U nedjelju, 18. rujna, završila je tradicionalna UNICEF-ova utrka Mliječna staza, koja se na tisućama staza, virtualno, ali i na događanjima uživo, odvijala tijekom 10 dana za podršku mentalnom zdravlju djece i mladih. 

Više od 6600 sudionika, među kojima djeca, mladi, škole, donositelji odluka, stručnjaci, udruge, poznate osobe, simbolično su prikupljali zelene vrpce u znak podrške, a UNICEF je kroz kotizacije, donacije građana i podršku tvrtki prikupio 1,1 milijun kuna. Prikupljena sredstva UNICEF će uložiti u podršku programu PoMoZi Da koji provodi Hrvatski zavod za javno zdravstvo, odnosno u osposobljavanje i unaprjeđenje vještina više od 400 odgojno-obrazovnih djelatnika iz cijele Hrvatske, što će pozitivno direktno utjecati na više od 20.000 učenika osnovnih i srednjih škola. 

Zahvaljujući podršci ljudi diljem Hrvatske, partnera i podržavatelja, ali i otvorenosti prvenstveno mladih i stručnjaka, Mliječna staza ove je godine postigla vrlo važna dva cilja. Prikupili smo sredstva koja ćemo uložiti u podršku mentalnom zdravlju djece i mladih, ali i pokrenuli glasan javni razgovor o ovoj temi koja je još uvijek obavijena stigmama, diskriminacijom, nerazumijevanjem, strahom i - tišinom. Cijena te tišine broji se u danima, mjesecima, godinama...U izgubljenim snovima i životima trošak te tišine za djecu, mlade njihove obitelji i naše društvo je neprocjenjivo velik. Čast mi je što kroz kampanju o mentalnom zdravlju imamo priliku slušati glasove mladih jer jedino zajedno možemo stvarati društvo razumijevanja i podrške, društvo u kojem niti jedno dijete ili mlada osoba nisu prepušteni sami sebi“, izjavila je Regina Castillo, predstojnica Ureda UNICEF-a za Hrvatsku i zahvalila svim sudionicima, korporativnim partnerima, donositeljima odluka i osobama iz javnog života koji su i ove godine podržali Mliječnu stazu.

Škole imaju jedinstvenu i vitalnu ulogu u životima djece i mladih te su važna mjesta u očuvanju i zaštiti njihova mentalnog zdravlja pa posebno veseli što je u ovogodišnjoj Mliječnoj stazi sudjelovalo više od tisuću učenika, njih 600 iz Sisačko-moslavačke županije, uz 300 učitelja i nastavnika. Škole su diljem Hrvatske, za vrijeme trajanja utrke, organizirale različita događanja i druženja s ciljem promoviranja mentalnog zdravlja djece i mladih. 

Do kraja godine UNICEF će nastaviti provoditi kampanju za podršku mentalnom zdravlju djece i mladih te uklanjanje predrasuda u koju se donacijama i dijeljenjem iskustava mogu uključiti svi. 

Inače, ove se godine Mliječna staza održala šesti put zaredom, a u razdoblju od 2017. do 2022. godine postala je važna platforma za podizanje svijesti i prikupljanje resursa za ključna ulaganja u dobrobit djece kroz UNICEF-ove programe u Hrvatskoj. Uz podršku više od 26 tisuća sudionika, u šest godina utrkom Mliječna staza prikupljeno je 5,6 milijuna kuna za potporu djeci i mladima u Hrvatskoj. Tim je sredstvima UNICEF podržao otvaranje nacionalne banke humanog mlijeka, osigurao financijsku potporu udomiteljskim obiteljima s najmlađom djecom, svim rodilištima u Hrvatskoj osigurao opremu, podržao uspostavljanje usluga za djecu s teškoćama u razvoju i njihove obitelji, dok će sredstva prikupljena ove godine uložili u podršku mentalnom zdravlju djece i mladih