U Cerni obilježena 94. godišnjica smrti Stjepana Radića

Nakon tri godine obilježavanja godišnjice smrti Stjepana Radića u grkokatoličkoj župi u Petrovcima, članice i članovi Županijske organizacije HSS-a Vukovarsko-srijemske županije ove godine obilježili su 94. godišnjicu smrti Stjepana Radića u Cerni.

Hrvatski velikan, političar, književnik, prevoditelj i publicist Stjepan Radić 1904. godine s bratom Antunom osniva Hrvatsku pučku seljačku stranku, koja je kasnije preimenovana u Hrvatsku republikansku seljačku stranku (tada najveća politička stranka u Hrvatskoj). 

1918. godine na sjednici Središnjeg odbora Narodnog vijeća Stjepan Radić održao je svoj slavan govor u kojem se suprotstavlja tadašnjem prijedlogu ujedinjenja Države Slovenaca, Hrvata i Srba.
Stjepanu Radiću javno se prijetilo smrću zbog njegovog rada „protiv temelja države“. Prijetnje se i ostvaruju pa je u tadašnjem Parlamentu 20. lipnja 1928. godine izvršen atentat na čelništvo HSS-a.

Radikalni zastupnik Puniša Račić pucao je na Stjepana Radića, a tom je prilikom ubio Đuru Basaričeka i Pavla Radića. Stjepana Radića, Ivana Pernara i Ivana Granđu je teško ranio.
Stjepan Radić, osnivač Hrvatske pučke seljačke stranke, kasnije Hrvatske seljačke stranke i velikan hrvatske povijesti, umro je dana 8. kolovoza 1928. godine u 57. godini života od posljedica ranjavanja.

U župi Sv. Mihaela arkanđela u Cerni u nazočnosti brojnih vjernika, članova, simpatizera i gostiju, služena je sveta misa za Stjepana Radića koju je predslavio velečasni Alozije Asić kojemu iz Vukovarsko-srijemskog HSS-a zahvaljuju na propovijedi, kao i članovima župnog zbora na lijepo animiranoj misi.

Poslije mise održano je druženje članova i simpatizera HSS-a te gostiju u župnoj Pastoralnoj dvorani uz prigodan domjenak. 

Hrvatska seljačka stranka Vukovarsko-srijemske županije zahvaljuje svim članovima, predsjedniku Općinske organizacije HSS-a Cerna Mislavu Pažuru i načelniku Općine Cerna Josipu Štoreku na pripremi ovogodišnje obljetnice.” istaknuo je Stjepan Gašparović, predsjednik Županijske organizacije HSS-a Vukovarsko-srijemske županije.