Školska shema i u ovoj školskoj godini

U organizaciji Ministarstva poljoprivrede prije početka školske godine 2022/2023 održan je sastanak s osnivačima školskih ustanova s ciljem dodatne afirmacije i motivacije škola za sudjelovanjem u programu Školske sheme i u novoj školskoj godini. Cilj programa Školske sheme voća i povrća te mlijeka i mliječnih proizvoda je promicanje uravnotežene prehrane i zdravih prehrambenih navika djece u odgojno-obrazovnim ustanovama (osnovne i srednje škole). Program Školske sheme provodi se u skladu s Nacionalnom strategijom za provedbu Školske sheme Republike Hrvatske od školske godine 2017./2018. do 2022./2023., koja se provodi na cijelom području Republike Hrvatske.

Ciljana skupina u Školskoj shemi su učenici osnovnih i srednjih škola na području Republike Hrvatske u shemi voća i povrća te učenici od 1. do 8. razreda osnovnih škola u shemi mlijeka i mliječnih proizvoda.

Osim predstavnika Ministarstva poljoprivrede na sastanku su sudjelovali i suradnici Agencije za plaćanja u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju. Ravnateljica Uprave za poljoprivredno zemljište, biljnu proizvodnju i tržište, Sandra Zokić, naglasila je važnost sudjelovanja školskih ustanova u Školskoj shemi, budući je riječ o programu kojim se provodi dio javnozdravstvene politike EU-a, a njime se promovira zdrav način života, zdrave prehrambene navike, povezanost s poljoprivredom i zaštita okoliša, u čijem fokusu se nalaze djeca i mladi te pozvala osnivače da motiviraju škole na uključivanje i sudjelovanje u ovom vrijednom EU programu.

Iznos omotnice Školske sheme u školskoj godini 2022/2023 iznosi više od 16,4 milijuna kuna, od čega je za shemu voća i povrća predviđeno 10,4 milijuna kuna, a u dijelu mlijeka i mliječnih proizvoda predviđeno je 6 milijuna kuna.

Iz Ministarstva poljoprivrede podsjećaju da je Javni poziv za iskaz interesa osnivača školskih ustanova za sudjelovanje u Školskoj shemi otvoren do 25. rujna 2022. godine.
Javni poziv za dobavljače prihvatljivih proizvoda objavljen je 25. kolovoza 2022. i ostaje otvoren tijekom cijele školske godine 2022/2023. 

Sve informacije, predloške i obrasce zainteresirani mogu pronaći  na mrežnoj stranici Agencije za plaćanja u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju, ističu iz Ministarstva poljoprivrede.