Iskoračimo za dojenje – koračajmo u znak podrške dojenju i za očuvanje vlastitog zdravlja

Od 1. do 7. listopada obilježava se Nacionalni tjedan dojenja. Ove godine želja organizatora je raditi na podizanju svijesti o važnosti i dobrobiti dojenja za dijete, majku i cjelokupnu zajednicu. Uz to i o važnosti provedbe zdravih stilova života, a posebno hodanja kao najdostupnije tjelesne aktivnosti i provođenja vremena vani, na otvorenom, u svrhu očuvanja vlastitog zdravlja.

Pod geslom Iskoračimo za dojenje pratit ćemo temu ovogodišnjeg Svjetskog tjedna dojenja (engl. Step up for breastfeeding) i pozvali smo ljude da budu tjelesno aktivni, da hodaju, te svakodnevno putem društvenih mreža Živjeti zdravo dijele broj koraka koji su učinili tog dana. Tako bismo zajedno pružili podršku i napravili što je moguće veći „iskorak“ za dojenje, navode u Hrvatskom zavodu za javno zdravstvo.

Organizatori ovogodišnjeg Nacionalnog tjedna dojenja su Hrvatski zavod za javno zdravstvo u suradnji s Hrvatskom udrugom grupa za potporu dojenja, Udrugom za zdravo i sretno djetinjstvo, te zajednicom Supermame.

Prvog dana ovog tjedna, 1. listopada, obilježen je i Nacionalni dan hodanja. Stoga je Nacionalni tjedan dojenja započeo pozivanjem svih ljudi na uključivanje u Nacionalni dan hodanja (Obilježavanje Nacionalnog dana hodanja 2022. godine – ŽIVJETI ZDRAVO (zivjetizdravo.eu)). "Tijekom cijelog tjedna dijelit ćemo zanimljive sadržaje i svakodnevno zbrajati korake koje će nam svi uključeni građani dostavljati putem društvenih mreža. Veličinom prijeđenih udaljenosti simbolički ćemo svakoga dana raditi sve veći iskorak i pružati sve veću razinu podrške majkama u dojenju", ističu u HZJZ.

Kroz projekt Živjeti zdravo čija je voditeljica prof.dr.sc. Sanja Musić Milanović, a koji provodi Hrvatski zavod za javno zdravstvo u partnerstvu s Mrežom zavoda za javno zdravstvo nabavljeni su jednoobrazni setovi opreme za uređenje po jedne hodačke staze i po jednog parka u svakoj županiji Republike Hrvatske. U sklopu toga, a s ciljem promicanja zaštite i pružanja podrške dojenju kao najzdravijem izboru za dijete i za majku te kako bi potakli stvaranja okruženja koja promiču zdravlje, svaka hodačka staza i park Živjeti zdravo obogaćeni su stolićem i klupom za prematanje i dojenje. U ovogodišnjem Nacionalnom tjednu dojenja prisjetit ćemo se postavljenih klupa za dojenje i pozvati obitelji da s nama podijele svoje fotografije s klupa u parkovima i na stazama Živjeti zdravo.

Stoga iz HZJZ pozivaju da se pridružite njihovoj inicijativi obilježavanja Nacionalnog tjedna dojenja i u tjednu od 1. – 7. listopada provedete vrijeme vani na otvorenom, hodate, brojite korake i dijelite ih s njima, uživajte i na hodačkim stazama i u parkovima Živjeti zdravo, slobodno nahranite svoju dječicu, pošaljete poruku o dobrobiti dojenja za zdravlje! 

"Vjerujemo da ćemo ovakvom zajedničkom inicijativom pružiti podršku svim majkama koje doje ili žele dojiti svoju djecu, poslati pozitivnu poruku o vrijednosti dojenja te istovremeno podsjetiti na važnost redovite tjelesne aktivnosti za očuvanje zdravlja!", poručuju iz HZJZ.