Branitelji najčešće umiru od tumora, srčanog i moždanog udara

U Županijskom centru za psihosocijalnu pomoć učesnicima i stradalnicima iz Domovinskog rata rade prema smjernicama Nacionalnog programa za pružanje psihosocijalne i zdravstvene pomoći koji je donesen 1995. godine i koji se tijekom vremena sadržajno mijenjao i dopunjavao uvođenjem novih kategorija korisnika i radnih intervencija. 

"Kada je u pitanju problematika hrvatskih branitelja na početku je dominirala materijalna situacija, socijalni status , odnosno ostvarivanje radnih i materijalnih prava. Sada je to njihovo zdravstveno stanje i njihovih obitelji, jer su podložni bolestima, što dovodi do prerane smrti", kaže Vladimir Zlatarić. Kada je u pitanju pobolijevanje i smrtnost hrvatskih branitelja najčešće obolijevaju od tumora, potom slijede bolesti krvožilnog sustava- moždani i srčani udari, PTSP i drugo. Ministarstvo je radilo istraživanje i na osnovu toga uvedena je mjera preventivnih sistematskih pregleda hrvatskih branitelja, kako bi se ove bolesti pokušale prevenirale. Također, i medicinska rehabilitacija hiperbaričnom komorom, palijativna skrb, a mogu koristiti i rehabilitaciju u Domu hrvatskih branitelja u Lipiku. Naravno, od samoga početka do danas provodi se psihosocijalna pomoć i savjetovanje, pravna pomoć i informiranje, obilazak HRVI, terenski rad s članovima obitelji nakon smrti branitelja, stambeni izvidi.

Za sve informacije savjetovalište se u Županji nalazi u prostoru Centra za socijalnu skrb Županja, otvoreno je srijedom i četvrtkom od 9 do 11 sati, s tim da je dostupnost braniteljima svakodnevna te se za savjet mogu obratiti u svakom trenutku, kaže Vladimir Zlatarić.