Dan Općine Bošnjaci

Tijekom svibnja upriličeno je obilježavanje Dana općine Bošnjaci u spomen na krvave bošnjačke izbore iz 1897. godine. Tom prigodom održana je Svečana sjednica općinskog Vijeća koju je otvorio i prigodnim riječima se obratio predsjednik Vijeća Josip Šumanovac. U svom kratkom izlaganju osvrnuo se na projekte koji su u tijeku te planovima za naredno razdoblje. Pozdravljajući nazočne, načelnik Općine, Andrija Juzbašić, svojim sumještanima čestitao je Dan općine i osvrnuo se na realizaciju projekata koji su pred njima. Istaknuo je pri tome važnost zajedničke političke suradnje u samoj Općini, ali i na razini županije te države. Nadolazeći projekti od iznimnog su značaja za razvitak i napredak Općine te ne bi bili mogući bez partnerske suradnje s okolnim općinama i gradovima. 

Pozdravne riječi i čestitke uputio je i župan Vukovarsko-srijemske županije, Damir Dekanić: „Iznimno mi je zadovoljstvo vidjeti kako se Bošnjaci intenzivno u pozitivnom smjeru razvijaju. Ono što tišti cijelu našu županiju i Republiku Hrvatsku, pa tako i vašu Općinu, svakako je loša demografska slika koju ćemo poboljšati stvarajući preduvjete za ostanak mladih obitelji u ruralnim sredinama. Moramo mijenjati navike i politiku po pitanju brakova i broja djece kako bismo obu divnu zemlju imali kome ostaviti.” Naglasio je kako je u Bošnjacima učinjeno jako puno toga te se nada daljnjim uspjesima. Čestitke i riječi potpore u zajedničkoj realizaciji projekata uputio je saborski zastupnik i načelnik prijateljskog grada Otoka, Josip Šarić. „Dugi niz godina ova šuma nas je razdvajala, a sada nas spaja. Vjerovi će biti ono što će nas spajati. Radimo na dosta zajedničkih projekata kako bismo uvjerili ljude kako je turizam moguće razviti na zavidnu razinu u našoj županiji. Vjerujem da smo na pravom putu”, zaključio je. 

Na sjednici su zaslužnim građanima, udrugama i tvrtkama uručena priznanja. Nagrađeni su prečasni župnik Josip Filipović, tvrtka „Ruris” i nogometni klub „Zrinski” Bošnjaci. U ime nagrađenih prisutnima se obratio prečasni župnik Josip Filipović. „Zahvaljujem se na prepoznavanju rada pojedinaca i udruga u našem mjestu. Simbolično je lijepa gesta kada netko primijeti tuđi rad. Tu su bitne tri komponente – odricanje, žrtva i podrška okoline te najbližih”, naglasio je. 

Otvorena Narodna knjižnica i čitaonica Bošnjaci

Nakon Svečane sjednice općinskog Vijeća položeni su vijenci i zapaljene svijeće kod Spomen-križa poginulim i nestalim Bošnjačanima, kod poprsja Stjepana Radića i kod kapelice sv. Josipa. Potom je svečano otvorena Narodna knjižnica i čitaonica Bošnjaci kao podružnica Gradske knjižnice Vinkovci. Prigodnim riječima okupljenima se obratila ravnateljica Nevenka Nedić i ravnateljica Gradske knjižnice Vinkovci, Vedrana Lugić, ispred Društva književnika Slavonije, Baranje i Srijema. Knjižnicu i čitaonicu su otvorili načelnik Andrija Juzbašić i vinkovački gradonačelnik, Ivan Bosančić

Tijekom vikenda u zabavnom programu sudjelovali su Klapa Intrade, KUD „Branimir” iz Bošnjaka i gosti, skupina Nene iz Bošnjaka, Tamburaški sastavBerde Band” te su se održali sportski susreti. Program će biti nastavljen i narednog vikenda.