Zbog požara na deponiji otpada u Orašju dim i nad Županjom

Gusti dim nad područjem našega grada posljedica je požara deponije komunalnog otpada u Orašju u BiH, ukratko bi se moglo opisati stanje koje je jutros iza 7 sati zabrinulo građane Županje. Naime, zbog dima koji se nadvio nad Županjom pomislilo se kako je izbio požar na gradskoj deponiji, no informacije koje smo dobili iz gradske tvrtke Čistoća Županja d.o.o., a potom i iz Javne vatrogasne postrojbe Grada Županja razjasnile su ovu neugodnu jutarnju situaciju. Naime, 23. srpnja, dakle, prošle subote, došlo je do samozapaljenja na deponiji komunalnog otpada u Orašju.

Zbog veličine deponije i velike požarne površine angažirana su sva dobrovoljna vatrogasna društva Općine Orašje, a u pomoć je izašao i DVD Šamac. Na web stranici Federalne uprave civilne zaštite od subote, 23.srpnja do danas tek je nekoliko informacija u kojima se ističe da je požarište još uvijek aktivno i da na deponiji dežuraju vatrogasci. Javna vatrogasna postrojba Grada Županje i DVD Županja ponudili su pomoć u opremi i ljudstvu, ali za sada to nije potrebno, istaknuo je Vladimir Balentović, zapovjednik Javne vatrogasne postrojbe Grada Županja i zapovjednik Dobrovoljnog vatrogasnog društva Županja koji nam je u telefonskom razgovoru rekao kako su požari deponije vrlo zahtjevne i složene intervencije.

Zamjenik gradonačelnika Županje, Petar Buljević, danas nam je rekao kako je Grad Županja ponudio pomoć susjednome Orašju. „Kontaktirali smo gradonačelnika Orašja i ponudili pomoć u sanaciji požara na deponiji otpada, no rečeno nam je da za sada pomoć nije potrebna i da se požarište drži pod kontrolom.” rekao je dogradonačelnik Petar Buljević i dodao da Grad Županja i dalje u suradnji s kolegama iz Orašja prati situaciju i da su i Grad Županja i svi županjski vatrogasci i dalje spremni pomoći kolegama koji u Orašju daju sve od sebe kako bi tinjajući požar na deponiji otpada sanirali do kraja.