Uručeni „Zeleni certifikati”

U suradnji s Gradom Županja i Udrugom hrvatskih tržnica, Čistoća Županja d.o.o. organizirala je dodjelu zelenih certifikata poljoprivrednim gospodarstvima, koja proizvode i prodaju vlastite proizvode na izravan način od 2017.godine. Zeleni certifikat može ishoditi samo proizvođač

poljoprivrednih proizvoda uz jamstvo porijekla istog. Proizvođač mora dokazati da je poljoprivredne proizvode proizveo na svome gospodarstvu.

„Zeleni certifikat ishodili su proizvođači voća, povrća, prerađevina voća i povrća, rasade, cvijeća, meda i pčelinjih proizvoda, suhomesnatih proizvoda, začinske paprike i borova. Prilikom podnošenja zahtjeva proizvođači su dužni priložiti: dokaz o upisu u Upisnik poljoprivrednih gospodarstava, dokaz o posjedovanju poljoprivrednog zemljišta, dokaz o korištenju tržnog mjesta.” ističe Manda Đurić, rukovoditeljica u Čistoći Županja d.o.o. koja je na svečanosti na gradskoj tržnici i uručila zelene certifikate.

Nazočnima je čestitke na ishođenju zelenog certifikata uputio Ante Klanac, direktor Čistoće Županja d.o.o., a u ime Grada Županja pozdravio je gradonačelnik Damir Juzbašić koji je najavio kako će Grad Županja pokušati u dogledno vrijeme obnoviti i dio tržnice od Ulice Ilirskog preporoda, kako bi svi imali mogućnosti za bolji rad, a građani kvalitetnije usluge. Inače, Grad Županja sufinancira zakup dnevnog, prodajnog mjesta svim proizvođačima koji su ishodili zeleni certifikat, ističu iz tvrtke Čistoća Županja d.o.o.

Prije 5 godina bilo je 18 certificiranih obiteljskih gospodarstava koja svoje proizvode nude kupcima na gradskoj tržnici. Sada ih je 36, čulo se na svečanosti kojoj je nazočio i Miljenko Ernoić, tajnik Udruge hrvatskih tržnica koji je čestitao i proizvođačima i Čistoći Županja d.o.o. što su u projekt uključili i najmlađe. Naime, dodjeli zelenog certifikata nazočile su i dvije odgojne skupine iz Dječjeg vrtića „Maslačak” Županja. Tvrtka Čistoća Županja d.o.o ovom je prigodom građanima podijelila mrežaste vrećice proizvedene od 100 posto recikliranog materijala, a koji je nastao od otpada PET boca. Vrećice su namijenjene za voće i povrće te se mogu prati što omogućuje njihovu kontinuiranu uporabu, a sufinancirane su projektom „ZA ČIŠĆU I LJEPŠU ŽUPANJU – RECIKLIRAJMO ZAJEDNO” koji je trgovačkom društvu ČISTOĆA ŽUPANJA d.o.o. odobren od strane Europske unije iz Kohezijskog fonda u okviru Operativnog programa “Konkurentnost i kohezija 2014.-2020”. Bespovratna sredstva dodijeljena ČISTOĆI ŽUPANJA d.o.o. iznose 1.279.462,50 kn.