U Ispostavi HZZ-a Županja 1.675 nezaposlenih osoba

Krajem svibnja u evidenciji Hrvatskoga zavoda za zapošljavanje registrirano je 109.838 nezaposlenih osoba, što je na mjesečnoj razini pad za 7,6 posto, a na godišnjoj za 20,4 posto te ujedno i prvi put otkad se vode ti podaci da je njihov broj ispod 110.000.

Krajem svibnja 2022. u evidenciji Područnog ureda Vinkovci bilo je 3.971 nezaposlena osoba, od toga je u Ispostavi Županja zabilježeno 1.675 osoba. U istom razdoblju prošle godine u PU Vinkovci bilo je 4.656 nezaposlenih osoba, a taj je broj smanjen i u Ispostavi Županja, kada je bilo registriranih 1.785 nezaposlenih.

Očekivano, tražena su zanimanja vezana za djelatnosti ugostiteljstva (kuhari,konobari,slastičari i sva pomoćna zanimanja vezana za ovu djelatnost), građevinarstva (zidari, tesari, armirači, rukovatelji građevinskim strojevima , te sva pomoćna zanimanja u građevinarstvu). I nadalje je velika fluktuacija radnika u djelatnosti trgovine pa je samim tim i mogućnost zapošljavanja velika.

Posredovanje pri sezonskom zapošljavanju jedna je od značajnijih aktivnosti Hrvatskog zavoda za zapošljavanje. Aktivnosti sa ciljem pripreme za sezonu i identifikaciju sezonske radne snage provode se kontinuirano kroz anketiranje interesa nezaposlenih osoba tijekom cijele godine .Također se organiziraju posjeti i selekcije većih hotelsko-turističkih poduzeća , a radi odabira sezonskih radnika koji su spremni na privremeno preseljenje radi zaposlenja. Tako je ove godine u PU Vinkovci organizirano 8 posjeta i selekcija kandidata za sezonsko zapošljavanje uglavnom u turističkoj sezoni za 200 kandidata. Iz Područnog ureda Vinkovci do kraja svibnja 2022. godine na sezonskim poslovima u djelatnosti pružanja smještaja, pripreme i usluživanja hrane, administrativnim i pomoćnim uslužnim djelatnostima te djelatnosti trgovine na veliko i malo zaposlilo se 329 nezaposlenih osoba.