Obljetnica pogibije pripadnika ZNG-a

Kod spomen obilježja na “privlačkom putu 22. srpnja obilježena je 31. godišnjica pogibije 13 hrvatskih branitelja sa županjskog i vinkovačkog područja mučki ubijenih u legitimnoj akciji uspostavljanja suvereniteta RH na području Mirkovaca iz kojih su vršeni teroristički napadi na Vinkovce i obližnja naselja.

Dražen Abramović, Mato Božić, Perica Bušić, Vinko Dandić, Željko Jurčević, Franjo Jurčić, Vlatko Marinović, Tunjo Pejić, Ivan Pranjić, Mario Prusina, Nade Rogić, Marinko Šimunac i Dražen Tomšić svoj život na oltar domovine položili su 22. srpnja 1991. godine. U akciji sa zadaćom deblokade komunikacije Vinkovci – Tovarnik i uspostavljanja suvereniteta RH na području Mirkovaca, našli su se u okruženju pobunjenih domaćih Srba, terorista pristiglih iz Srbije i JNA, koja ih je prethodno propustila na područje Mirkovaca, a potom im zapriječila izlaz.

U Županji je obilježavanje 31. godišnjice pogibije pripadnika ZNG-a organizirala HVIDR-a Županja u suradnji s braniteljskim udrugama. Na Spomen obilježju poginulim hrvatskim braniteljima Županje i županjske Posavine brojna su izaslanstva položila vijence i upalila svijeće, a tom prigodom službu riječi predvodio je vlč. Željko Grigić, pastoralni suradnik u župi Mučeništva svetog Ivana Krstitelja.

Kao što se ovih dana moglo vidjeti kako pada klasje, tako se moglo vidjeti kako su pali mnogi naši branitelji. Rečeno je danas; mučki poubijani. I zaista, bilo je onih koji su bili hrabri, ali kažu da hrabri ginu. Tako to i biva. I ginuli su i otrzani su njihovi udovi. Stajali su poput naših divnih hrastova kojih isto tako ima malo.” rekao je vlč. Željko Grigić i nastavio: „No, kada hrastove ruše, reče jedan francuski pjesnik, šume odjekuju. Ječe šume i ječi i dobro se čuje u našoj zemlji o tolikim imenima koja se svako malo čitaju. I potrebno je da se čitaju i da se ne zaborave. Znamo kako su izvojevali pobjedu u ovome teškom ratu. Znamo da su njihovi životi najviša vrijednost i da više od toga nisu mogli dati.” poručio je vlč. Željko Grigić, ali i upitao: „No, zašto nam je često teško zaustaviti se i odati im poštovanje, kao danas ovim mladim ljudima?

U prigodnom programu koji je organizirala HVIDR-a Županja sudjelovala je Muška pjevačka skupina „Baće” iz Bošnjaka.