Na Polojima obilježen Svjetski dan prevencije utapanja

Gradsko društvo Hrvatskog Crvenog križa Županja danas je u okviru "Županjskog ljeta" na Gradskom kupalištu Poloji obilježilo Svjetski dan prevencije utapanja. U svrhu informiranja i educiranja što većeg broja ljudi, GDCK Županja je zajedno sa stručnim osobama održalo pokaznu vježbu spašavanja utopljenika te predavanje o pravilnom i odgovornom ponašanju na moru i kupalištima za vrijeme ljetnih vrućina uz simulaciju pružanja prve pomoći kod utapanja ili drugih nezgoda uzrokovanih neodgovornim ponašanjem. Svi sudionici, a posebice oni najmlađi mogli su sudjelovati u edukacijskoj radionici i izradi edukativnog materijala "Kodeks sigurnosti na vodi". Cilj radionice je podučavanje djece o pravilima ponašanja na vodi i rizicima povezanim sa vodom. 

"Po prvi smo puta u Županji obilježili Svjetski dan prevencije utapanja. Uključili su se naši mladi iz Kluba mladeži koji su govorili o Kodeksu sigurnosti na vodi, a poslije toga nam je Marko Kunec, instruktor spasilačke službe iz Vukovara pokazao vježbu spašavanja nakon čega je održana i edukacija iz pružanja prve pomoći utopljeniku i o raznim nezgodama koje se mogu dogoditi u vodi, na plažama i kupalištima", kazala je ravnateljica GDCK, Marija Dugalić.

"Mislim da je za svaki grad koji se nalazi uz vodu izuzetno važno obilježiti ovaj dan, educirati stanovništvo, a prvenstveno mlade, odnosno djecu koja su najslobodnija i najčešće stradavaju", istaknuo je Zoran Zadro, voditelj Kluba mladeži GDCK Županja, čiji su se članovi aktivno uključili u obilježavanje ovoga dana.

Inače, utapanje je jedan od vodećih uzroka slučajne smrti širom svijeta, ali i u Europi. Svake godine u europskim vodama utapanjem umre 23.000 ljudi. To znači u prosjeku više od tri osobe svaki sat. U Hrvatskoj godišnje u prosjeku od utapanja umre 90 ljudi. Upravo utapanje vodeći je uzrok smrti kod djece u Hrvatskoj, odmah nakon prometnih nesreća, a jedan je i od pet glavnih razloga među nesretnim slučajevima u Republici Hrvatskoj.