Državni inspektorat bio na terenu, čeka se otklanjanje nepravilnosti

Inspekcija zaštite okoliša Državnog inspektorata je tijekom srpnja 2022. godine obavila nadzor na lokaciji iz Vašega upita kod dviju pravnih osoba, a zbog neugodnih mirisa koji se šire u naselju Šećerana u Županji. Inspekcijskim nadzorom je utvrđeno da je uzrok širenja neugodnih mirisa prosušeni otpadni mulj istaložen u zemljanim lagunama, a koji je nastao radom uređaja za obradu otpadnih voda. Slijedom utvrđenog, inspekcija je naredila otklanjanje nepravilnosti u gospodarenju otpadnim muljem u roku osam (8) dana. Po isteku roka obavit će se ponovni nadzor te ovisno o utvrđenom stanju u slučaju daljnjeg širenja neugodnih mirisa poduzeti zakonom propisane mjere”, ističe se u odgovoru Državnog inspektorata na današnji upit Hrvatskog radija Županja.

Treba li uopće podsjećati kako se na području Grada Županja već mjesecima osjete neugodni mirisi zbog kojih građani Županje imaju sve više problema, naročito zdravstvenih poput glavobolja, mučnina....Neugodni mirisi dopiru s izvora iz naselja Šećerana, koje je naslonjeno na tamošnji industrijski pogon. Na posljednjoj sjednici Gradskog vijeća Županje gradonačelnik Damir Juzbašić, na Aktualnom satu sjednice, nakon vijećničkog pitanja, uputio je poziv građanima da kontaktiraju Državni inspektorat i ostale mjerodavne inspekcijske službe.

Državnom inspektoratu RH jutros smo poslali upit kako bismo, između ostalog, saznali i je li do sada bilo kakvih prijava na ovo neizdrživo stanje u Županji, je li tko izašao na teren i što se uopće u ovakvim situacijama može poduzeti kada je riječ o ovlastima Državnog inspektorata? Upozorili smo da je situacija sve gora i kako se neugodni mirisi sve više šire područjem Grada Županja, ali i okolnih mjesta. Isti upit poslali smo i na adresu Ministarstva gospodarstva i održivog razvoja, a iz Službe za odnose s javnošću i protokol dobili smo odgovor da je upit u nadležnosti Državnog inspektorata Republike Hrvatske.

Inspekcija zaštite okoliša Državnog inspektorata je tijekom srpnja 2022. godine obavila nadzor na lokaciji iz Vašega upita kod dviju pravnih osoba, a zbog neugodnih mirisa koji se šire u naselju Šećerana u Županji. Inspekcijskim nadzorom je utvrđeno da je uzrok širenja neugodnih mirisa prosušeni otpadni mulj istaložen u zemljanim lagunama, a koji je nastao radom uređaja za obradu otpadnih voda. Slijedom utvrđenog, inspekcija je naredila otklanjanje nepravilnosti u gospodarenju otpadnim muljem u roku osam (8) dana. Po isteku roka obavit će se ponovni nadzor te ovisno o utvrđenom stanju u slučaju daljnjeg širenja neugodnih mirisa poduzeti zakonom propisane mjere

Znači, i dalje čekamo, i dalje stanovnici naselja Šećerana i skoro cijelog sjevernog dijela Županje moraju „muku mučiti” s neugodnim mirisima koji se šire našim gradom.