USKLADIMO FREKVENCIJE

Jabuke iz voćnjaka Strgar zlata vrijedne

Kategorija: /
Autor: Sanja Pavelić
Supružnici Željka i Marko Strgar iz Drenovaca evidentan su primjer kako Slavonija ima potencija i kako upravo ovdje vrijedi živjeti i ostati.
Naime, ova mlada obitelj od 2004. godine vodi svoje gospodarstvo i bavi se poljoprivredom.
Mladi smo stupili u brak i živjeli u zajednici s roditeljima, bratom i snahom. Bavili smo se svi zajedno ratarstvom i stočarstvom. Kako su godine prolazile, djeca su odrasla, i naša i njihova, pa smo odlučili podijeliti se. Brat se nastavio baviti stočarstvom i ratarstvom ističe a mi n smo se odlučili na ratarstvo – ističe Marko i dodaje kako se nije moglo živjeti od jedne proizvođnje pa su se upustili i u nešto novo. Na 6 hektara zemlje razvili su voćnjak, točnije nasad jabuka. Naravno, nisu zapostavili ni ratarstvo, pa se na njihovim poljima mogu naći sve ratarske kulture koje se siju u našim krajevima. U OPG-u koji su otvorili za sada je uposlen samo Marko, no kad je sezona ubiranja plodova angažiraju se i sezonski radnici koje je danas, priznaje, teško pronaći. Od strojeva posjeduju dva traktora i sve potrebne priključke za rad na njivi i u voćnjaku.
Primaju poticaje za ratarstvo i voćarstvo, a u voćnjaku su tri sorte jabuka – gala schniga schnico red, red delicious king roat i fujy san.
 Voćnjak je podignut uz pomoć sredstava fondova Europske unije, točnije mjere 4.1.1., koja je krenula 2014. u sklopu mjere koja obuhvaća gradnju ograde voćnjaka, postavljanje zaštitne mreže protiv leda, nabavu sadnica, atomizera i malčera. Sadnice smo kupili u Italiji. Imaju također i navodnjavanje kap na kap, ali to su sami financirali, jer jabuke ne mogu bez vode.
Pronaći tržište kao i svim poduzetnicima glavna je preokupacija ovog mladog poduzetnika, a posebno ga smetaju velike količine uvezenih jabuka koje možemo naći na domaćem tržištu.
Ljudi to kupuju, jednostavno im je to ponuđeno i primorani su kupovati – ističe Marko Strgar i izražava žaljenje što njihove kvalitetne plodve uzgojene s puno ljubavi i odrcanja ne dolaze do krajnjih korisnika za koje su i proizvedene. No sve to ovu mladu obitelj ne obeshrabljuje, voljni su i dalje raditi i ulagati i ostati vjerni Slavoniji.
Mnogi su već prepoznali trud, rad i kvalitetu proizvoda ove obitelji, pa je tako OPG- e Željke Strgar nominirano za nagradu „Zlata vrijedan“. Riječ je o izboru najboljeg obiteljskog poljoprivrednog gospodarstva, a nagrada će biti dodjeljena u rujnu ove godine.
Obradovala nas je ova nominacija, bit će to dobra promicija za sav naš trud i rad koji ulaženo u naše proizvode- skromno zaključuje Marko Strgar iz Drenovaca.
Hitovi: 136