USKLADIMO FREKVENCIJE

Jasna Picek proizvodi ocat od kupine i lavande

Kategorija: /
Autor: Sanja Pavelić
Poslovna priča poduzetnice Jasne Picek  iz Posavskih Podgajaca i više je nego zanimljiva. Proglasili su ga pravim remek-djelom.
Na imanju Jasne Picek miriše voće i cvijeće. Ispod svake je voćke grm, a ispod grma bilje.
- Naš voćnjak je krojen u tri etaže: gore su nam voćke, ispod su grmovi, dolje je bilje. Tako da je to u biti imitacija šume, kaže Jasna, vlasnica OPG-a "Mala vidrica".
U Jasnin vrhunski ocat idu samo najbolje bobice i šaka lavande.
- Lavanda mora biti svježa, ne suha. Isto malo granje, ne samo cvat, a kupine ne da moraju biti najbolje već moraju biti ono naj najbolje, kaže Jasna.
Recept je, kaže, još iz srednjega vijeka, a njezin ocat ubraja se među najbolje u Hrvatskoj. Ocat od kupina i lavande vrhunska je delikatesa, koja lakoćom nadmašuje 99 posto octeva u Hrvatskoj. On je ugodno, izbalansirano oštar, i jako aromatičan, kaže Jasna Picek i dodaje da riječ o nešto skupljem proizvodu, ali proizvodu koji u domaćinstvu može trajati i do pola godine jer ga se, zbog svoje intenzivne aromatičnosti koristi u vrlo malim količinama.
U demižon stavim alkoholni ocat kao podlogu, a na njega najkvalitetnije kupine i najbolju lavandu koje sama proizvodim. Ta staklena posuda od četiri do osam tjedana mora biti na svjetlu, ali ne na izravnom suncu. Vrlo je važno znati odrediti pravi trenutak kada sadržaj treba procijediti jer ako zakasnim i jedan dan, sve se može baciti. To radim od oka jer demižon ne smijem otvarati, pa je procjena pravog trenutka zapravo spoj sreće i iskustva - priča Jasna. Posao je, kaže, zahtjeva puno strpljenja i uz nju samo su još četiri proizvođača takvog octa u Europi. Ona je cijenom od 10 eura za pola litre najkonkuretnija, a sljedeći najpovoljniji proizvođač je iz Portugala. Kvalitetu i napore ove poduzetnice prepoznali su i u županiji Vukovarsko srijemskoj, te njezinom OPG-u dodjeljena bespovratna potpora za izradu projektno tehničke dokumentacije za građenje ili rekonstrukciju objekta za proizvodnju . Iznos potpore je 9.000,00 tisuća kuna. Osim octa na ovom OPG-u se proizvodi i druga delikatesna hrana od voća i povrća, đemovi, kompoti, čajevi, sirupi...
Ovisno o sezoni imamo oko 90 proizvoda koje obrađujemo na jednom hektaru zemlje. Ovaj nam ugovor jako znači jer nam je to znak da je naš rad prepoznat. Potporu ćemo iskoristiti za projektiranje radnog prostora.“ – rekla je vlasnica OPG-a Jasna Picek.
Hitovi: 105