USKLADIMO FREKVENCIJE

Projekt istraživanja kemijskog sastava žira

Kategorija: /
Autor: Sanja Pavelić
Na tiskovnoj konferenciji predstavljen je Projekt „Istraživanje kemijskog sastava žira te utjecaj hranidbe žirom na proizvodna svojstva, kvalitetu i kemijski sastav mesa crnih slavonskih svinja“ na kojoj su govorili župan Božo Galić, i pročelnik Upravnog odjela za poljoprivredu i infrastrukturu Andrija Matić.
Riječi je bilo o istraživanju genetskih utjecaja na intramuskularnu mast crnih slavonskih svinja, koje će provoditi tvrtka za kontrolu kakvoće proizvoda Inspecto d.o.o. kojega zastupa direktor Ante Nevistić, u suradnji s Fakultetom agrobiotehničkih znanosti iz Osijeka i Udrugom uzgajivača crne slavonske svinje „ Fajferica“, a ugovoreni iznos je 237.500,00 kuna s PDV-om.
Rezultati ovog istraživanja dat će uvid u utjecaj hranidbe žirom na proizvodna svojstva i svojstva kvalitete mesa te opravdanost dodatka žira u hranidbi crnih slavonskih svinja. Osim toga, istraživanjem će se utvrditi geni odgovorni za intramuskularnu mast, što je preduvjet za selekciju crnih slavonskih svinja uz pomoć genomskih informacija.
Medijima se obratio i predsjednik udruge uzgajivača crne slavonske svinje „Fajferica“ Dominik Knežević istaknuvši kako su iskoristili potporu Vukovarsko-srijemske županije za provedbu Uzgojnoga programa odobrenog od strane nadležnoga tijela a iznos potpore je 32.000,00 kuna.
Isto tako spomenuta je i potpora Udruzi uzgajivača ovaca i koza Vukovarsko-srijemske županije u iznosu od 50.000 kuna za Program revitalizacije ovčarske proizvodnje Vukovarsko-srijemske županije. Potpredsjednik Udruge uzgajatelja ovaca i koza, Željko Lučanin, govorio je o trenutnoj situaciji koja je loša, što se tiče ovčarstva i kozarstva, te će navedena potpora potaknuti razvoj ovčarstva u našoj županiji.
Župan Galić naglasio je kako su ovi projekti samo jedni u nizu kojima se pomažu lokalni proizvođači pri proizvodnji kvalitetnih i ekoloških proizvoda i u tome će Vukovarsko-srijemska županija nastojati činiti i dalje, kako bi se poljoprivredna proizvodnja nastavila razvijati u svim segmentima na području naše županije.
Direktor tvrtke Inspecto Nevistić objasnio je kako uslijed hranjena žirom svinje dobivaju dobar omjer između zasićenih i nezasićenih masnih kiselina, što je dobro za ljudski organizam. Također, brojna istraživanja pokazuju da je njezino meso iznimne kvalitete i značajno kvalitetnije od mesa suvremenih pasmina, te je kao takvo pogodno za proizvodnju slavonskih suhomesnatih proizvoda.
„Uz pomoć struke želimo pokazati i dokazati da je meso žirovanih svinja najkvalitetnije svinjsko meso na svijetu. Cilj je dakle saznati koja to svojstva meso poprima kada svinje jedu žir, a onda i kakve blagodati za ljudski organizam ima takvo meso. Sve su to važni detalji koji upakirani u dobar marketing mogu značajno pridonijeti prodaji i potražnji mesa od crne slavonske svinje. Mi se na europskom tržištu ne možemo natjecati u onim utakmicama koje ne možemo dobiti, odnosno ne možemo konkurirati količinom, ali možemo biti posebni i tržištu ponuditi specifične proizvode koje nema svatko”, istaknuo je pročelnik Matić.

 

 

Hitovi: 121