USKLADIMO FREKVENCIJE

Hrvatska industrija šećera ima uzlaznu putanju

Kategorija: /
Autor: Sanja Pavelić

Dan polja šećerne repe Hrvatska industrija šećera organiziran na pokusnom polju Meretine, pokraj Županje, bio je prigoda se se vodstvo tvrtke obrati brojnim proizvođačima šećerne repe na ovom prostorima.

Proizvođačima, a okupilo ih se oko 300, predstavljena su pokusna polja na kojima se testiraju dosadašnje i nove sorte repe s ciljem povećanja kvalitete i prinosa, što je ključno za konkurentnost i opstojnost hrvatskih proizvođača na tržištu EU-a. Polja je s čelnicima tvrtke, stručnjacima i proizvođačima obišao i Krunoslav Karalić, pomoćnik ministrice poljoprivrede.
Poručio je da je šećer već dugo vremena jedan od najznačajnijih hrvatskih izvoznih proizvoda i u Ministarstvu poljoprivrede smatraju da to tako treba i mora opstati. I svi potezi koje čine idu u tom smjeru.

- Da možemo biti konkurentni pokazatelj je 2016. godina kada smo imali proizvodnju od 11,2 tone šećera po hektaru. Ukidanjem proizvodnih kvota u listopadu 2017. nastupila je velika kriza na tržištu šećera EU-a, i došlo je do drastičnog pada cijene. U Ministarstvu smo pratili situaciju, komunicirali s proizvođačima i s industrijom šećera, reagirali nacionalnim mjerama i na razini EU-a i zahtijevali pokretanje tržišnih mjera. Kroz Program ruralnog razvoja u 2018., u sklopu Mjere 4, raspisali smo zaseban javni poziv za proizvođače repe i sklopili ugovore u vrijednosti od 80 milijuna kuna. Od ove godine donijeli smo trogodišnji program potpore proizvođačima repe u vrijednosti od 20 milijuna kuna godišnje. Sve ove mjere trebaju pridonijeti opstojnosti proizvodnje šećera i proizvodnje šećerne repe. To je strateški cilj RH i nama je bitno zadržati proizvodnju, zadržati šećeransku industriju i pozdravljamo sve napore koje su poduzeli na organiziranju i ujedinjavanju kako bi bili što konkurentniji - kazao je Karalić. Naglasio je da će Ministarstvo i nadalje pratiti trendove u tom sektoru koji su ohrabrujući, jer se cijena šećera oporavlja. A upravo zbog toga, najavio je predsjednik Uprave Hrvatske industrije šećera Željko Zadro, proizvođači mogu očekivati i isplatu veće otkupne cijene repe. što je pozdravljeno velikim pljeskom. Naime, uz fiksni dio od 230 kuna za tonu, dogovoreno je da ako cijena šećera raste, dobivaju dodatan bonus koji će im sada biti i isplaćen.

Hitovi: 292