USKLADIMO FREKVENCIJE

Svjetski dan bolesnika

Kategorija: /

Svjetski dan bolesnika obilježava se na spomendan Gospe Lurdske svake godine 11. veljače u mnogim zemljama diljem svijeta, a utemeljio ga je Papa Ivan Pavao II. 1992. godine kako bi skrenuo pozornost na bolesnike i njihove probleme.

Cilj obilježavanja Dana bolesnika je podizanje svijesti šire javnosti o potrebama bolesnika te težnja za stvaranjem bolje zdravstvene i društvene zaštite koja će svakom oboljelom omogućiti dostupnu i kvalitetnu zdravstvenu skrb.

Tema ovogodišnjeg obilježavanja Svjetskog dana bolesnika je: Kvaliteta u zdravstvenom sustavu i sigurnost bolesnika

Bolesnikova sigurnost je koncept novijeg datuma koji je proizašao kao odgovor na općenito nisku razinu upozorenja i znanja o učestalosti i značenju prevencije neželjenog događaja u pružanju zdravstvene skrbi. Bolesnikova sigurnost dobila je mnoge definicije od kojih većina ističe izvješćivanje, analizu i prevenciju medicinskih pogrešaka i neželjenih događaja. Bolesnikova sigurnost je povezana prije svega s odnosom između liječnika i bolesnika. No, okruženje i razina tehnološke opremljenosti igraju ključnu ulogu u ishodu određene medicinske intervencije, što predstavlja drugi kut složenosti pružanja zdravstvene skrbi i čini drugu dimenziju povezanosti bolesnikove sigurnosti s odnosom između bolesnika i ustanove. Bolesnikova sigurnost i bolesnik u središtu imperativi su kvalitetne zdravstvene zaštite.

Svima inicijativama za poboljšanje bolesnikove sigurnosti zajednički su programi i preporuke za učinkovito upravljanje zdravstvenim ustanovama, veća uključenost bolesnika u donošenje odluka na svim razinama sustava, te razvoj kvalitete zdravstvene zaštite s jasnim odgovornostima i međusobnim izvješćivanjem.

Procjena bolesnikove sigurnosti može se provoditi kvantitativnim pristupom uporabom pokazatelja koji se odnose na događaje ili medicinske pogreške koje se mogu spriječiti. Izravno mjerljivi štetni događaji javljaju se rijetko i imaju više značajke pokazatelja upozorenja. Kvantitativno mjerenje kvalitete bolesnikove sigurnosti uključuje npr. stopu smrtnosti, stopu štetnih događaja uzrokovanih lijekovima, stopu infekcija.

Danas se u procjeni bolesnikove sigurnosti sve više rabi kvalitativna metodologija temeljena na pojedinom slučaju kroz sustav izvještavanja i analizu dotičnog slučaja, što potiče uspostavljanje kulture sigurnosti. Uz to, svaki pojedini događaj može upozoravati na ozbiljnu sustavnu pogrešku. Kvalitativna analiza neželjenih događaja i organizacijske prakse bolesnikove sigurnosti pridonosi spoznaji uzroka, prevencije i sigurne prakse.

Jačanje uloge bolesnika i javnosti jedna je od važnih metodoloških kategorija. U Hrvatskoj je na tom području još puno zadaća pred stručnjacima. Raspoloživi programi i iskustva drugih mogu zasigurno biti od pomoći. Svi bismo trebali shvatiti da se kvaliteta zdravstvene zaštite koju pružamo najbolje ogleda na razini bolesnikove sigurnosti.

Također, Svjetski dan bolesnika je prilika za podsjećanje na prava koje svatko od nas ima kada se nalazi u ulozi bolesnika. Republika Hrvatska potiče pravo svakog pojedinca da se upozna s pravima pacijenata propisanima Zakonom o zaštiti prava pacijenata. Svaki bolesnik ima pravo na potrebne zdravstvene usluge te ima pravo znati od čega boluje i sudjelovati o odlukama o vlastitom zdravlju. Kako bi se društvo senzibiliziralo na potrebe pacijenata ovog Dana se u nekim zdravstvenim ustanovama u našoj državi organiziraju prigodni vjerski, kulturni i umjetnički programi. Patronažna služba Doma zdravlja Županja vrši redovite kontrole ŠUK-a i RR srijedom i savjetovanje pacijenata u vezi sa njihovom bolesti te pozivam sve zainteresirane da se odazovu pozivu kontrole spomenutih parametara.

Dom zdravlja Županja ovim povodom čestita svim pacijentima i zdravstvenim djelatnicima njihov Dan!

Pomoćnik ravnatelja za sestrinstvo

Doma zdravlja Županja:

Janja Stojanović,mag.med.techn.

 

Hitovi: 271