Članstvo Hrvatske ojačat će Schengen

Danas i sutra, 9. i 10. studenoga, u Bruxellesu će se održati plenarno zasjedanje Europskog parlamenta. Na dnevnom redu danas je plenarna rasprava o ulasku Hrvatske u Schengen. Kako je već utvrđeno u izvješću, nema prepreka niti otvorenih pitanja o spremnosti Hrvatske za pristup schengenskom prostoru. Članstvo Hrvatske ojačat će Schengen, osiguravajući da više Europljana ima pristup zajedničkom prostoru bez unutarnjih granica, istodobno štiteći vanjske granice EU-a, kaže zastupnica Sunčana Glavak. Nakon glasovanja koje je predviđeno za četvrtak, konačnu odluku o ukidanju preostalih graničnih kontrola između schengenskog prostora i Hrvatske jednoglasno donosi Vijeće EU-a.

U Europskom parlamentu danas će se raspravljati o nacrtu zakona koji od država članica traži izmjenu planova oporavka i otpornosti tako da uključuju i mjere za uštedu energije, poticaje za proizvodnju čiste energije te diversifikaciju opskrbe. Mjere su dio plana RePowerEU kojim se, uz ostalo, nastoji osigurati neovisnost EU-a o ruskim fosilnim gorivima te ubrzati zelena tranzicija. 

Na dnevnom redu plenarne sjednice u četvrtak naći će se rasprava o visokoj zajedničkoj razini kibersigurnosti širom Unije. Novi zakon će ojačati sigurnosne zahtjeve te postrožiti nadzor i provedbu, uključujući sankcije usklađene na razini EU-a, a uvele bi se i strože obveze upravljanja rizicima, izvještavanja te dijeljenja informacija za ključne i važne sektore poput energetike, prometa, bankarstva, zdravstva, digitalne infrastrukture, prehrane, kaže zastupnica Glavak i dodaje kako će se raspravljati i o korporativnom izvještavanju o održivosti. Od 2024. velike će tvrtke morati javno objaviti informacije o načinu poslovanja i upravljanja društvenim i ekološkim rizicima. Europski parlament trebao bi podržati novi alat kojim se Europska komisija ovlašćuje za istraživanje i suzbijanje stranih subvencija koje narušavaju tržište kako bi se uspostavljanjem jednakih uvjeta osigurala pravedna tržišna utakmica između tvrtki aktivnih na području EU-a.

U raspravi s predsjednikom Europskog vijeća, Charlesom Michelom, i predsjednicom Europske komisije, Ursulom von der Leyen, zastupnici će se osvrnuti na rezultate sastanka Europskog vijeća održanog 20. i 21. listopada. Glavne teme bile su ruski rat protiv Ukrajine, energija, klimatske promjene, Iran, odnosi s Kinom te EU-ASEAN summit.
 

Odgovori