USKLADIMO FREKVENCIJE

Uvjerenje o nekažnjavanju od danas i preko interneta

Kategorija: /
Autor: B. G. Dabić

 

Iz Ministarstva pravosuđa stiže dobra vijest. Od danas ,19. lipnja dobivanje uvjerenja da se ne vodi kazneni postupak moći će se zatražiti putem sustava e-Građani.

Ovo je jedna od najiščekivanijih usluga u sustavu e-Građani. Do sada se po potvrdu trebalo ići na sud , podnijeti zahtjev , te čekati, a od danas će se samo u nekoliko klikova moći doći do tzv. potvrde o nekažnjavanju . To će građanima uštedjeti vrijeme i živce ,jer neće više morati obijati pragove sudova. Na ovaj se papir do sada čekalo u najboljem slučaju 30-ak minuta, ali i više sati, a ponekad i nekoliko dana što je mnogima znalo predstavljati problem s obzirom na rokove postavljene u natječajima za posao,gdje se ova potvrda treba priložiti. Građani Županje su čak jedno vrijeme po uvjerenje morali ići u Vinkovce.

 

"Zahtjev za izdavanjem uvjerenja fizičke osobe od ponedjeljka, moći će podnijeti putem sustava e-Građani za svrhe za koje se, sukladno Zakonu o sudskim pristojbama, ne naplaćuje sudska pristojba, a Uvjerenje će im biti dostavljeno u Osobni korisnički pretinac u sustavu e-Građani, a po izboru i na adresu elektroničke pošte", navodi se u priopćenju Ministarstva pravosuđa.

Detalji o predaji zahtjeva na sudu dostupni su na Središnjem državnom portalu, na poveznici: https://gov.hr/moja-uprava/drzavljanstvo-i-isprave/potvrde-i-uvjerenja/uvjerenje-da-se-ne-vodi-kazneni-postupak/1625.


Uvjerenja izdana fizičkim osobama na sudu, dostavit će se i u Osobni korisnički pretinac u sustavu e-Građani.

Sva uvjerenja da se ne vodi kazneni postupak, bilo da su izdana kroz sustav e-Građani ili na sudu, bit će izdana s elektroničkim potpisom te ih stoga više ne potpisuju službenici suda niti se na njih stavlja pečat suda. 

Hitovi: 1543