USKLADIMO FREKVENCIJE

25. obljetnica vojno redarstvene operacije "Bljesak"

Kategorija: /
Autor: B. G. Dabić
Danas se navršava 25. godina od početka vojno-redarstvena operacije „Bljesak” koja je započela u ranim jutarnjim satima 1. svibnja 1995. godine, a u kojoj su pripadnici Oružanih snaga Republike Hrvatske i policije za samo 36 sati oslobodili 500 četvornih kilometara okupiranih dijelova zapadne Slavonije.
U toj su slavnoj oslobodilačkoj operaciji život na Oltar Domovine položila 42 hrvatskih branitelja. Sjećamo ih se s neizmjernim ponosom, iskazujući im najdublje poštovanje. Put do slobode ispisan je njihovom nesebičnom žrtvom, a vrijednosti stvorene u Domovinskom ratu temelj su moderne hrvatske države.
Ministarstvo hrvatskih branitelja u povodu obilježavanja 25. obljetnice vojno-redarstvene operacije Bljesak uputilo je poziv građanima na dostojanstveno i primjereno obilježavanje veličanstvene pobjede Hrvatske vojske i policije koji su prije 25 godina oslobodili okupirani teritorij zapadne Slavonije i prognanom hrvatskom stanovništvu omogućili povratak domovima.

Jubilarna, 25. obljetnica vojno-redarstvene operacije Bljesak, kako su priopćili, obilježit će se dostojanstveno i primjereno, u skladu s preporukama i mjerama koje su na snazi.

“Tim povodom u petak, 1. svibnja, kod spomen-obilježja u Okučanima državna izaslanstva odat će počast žrtvama, a Hrvatska radiotelevizija emitirat će prigodnu emisiju uz izravan prijenos iz Okučana. U subotu, 2. svibnja, bit će služena misa zadušnica za poginule hrvatske branitelje u VRO Bljesak i za 12 hrvatskih redarstvenika ubijenih u Borovu Selu 2. svibnja 1991., kao i za sedmero civilnih žrtava stradalih prilikom raketiranja Zagreba 2. i 3. svibnja 1995., koju također izravno prenosi HRT. Pozivamo sve građane da prigodno obilježavanje prate u izravnom prijenosu Hrvatske radiotelevizije.”, stoji u pozivu Ministarstva hrvatskih branitelja. 

KLJUČ pobjede bili su hrabri hrvatski branitelji, veliko hvala njihovim obiteljima koje su dale sve za našu jedinu Hrvatsku, poručio je u petak ministar obrane Damir Krstičević u čestitki povodom 25. obljetnice vojno-redarstvene akcije Bljesak.

MORH je priopćio da je potpredsjednik vlade Krstičević u čestitki posebno zahvalio svim hrvatskim braniteljima koji su položili svoje živote za samostalnu i slobodnu Hrvatsku.

Napomenuo je da je prije 25 godina, u munjevitoj akciji Hrvatske vojske i policije, u manje od trideset dva sata oslobođeno 500 četvornih kilometara okupiranog teritorija zapadne Slavonije, a nakon četiri godine okupacije oslobođeni su Okučani. 

"Hrabrost, odlučnost i zajedništvo hrvatskih branitelja slomili su otpor neprijateljskih snaga", poručio je.

Krstičević je podsjetio da su Bljesak i Oluja bili ključne završne oslobodilačke operacije u Domovinskom ratu, koje su hrvatskom narodu donijele mir i dugo željenu slobodu.

"Stoga je naša trajna obveza čuvati uspomene na njih i Domovinski rat, temelj moderne hrvatske države. Neka im je vječna slava i hvala", zaključio je.

Hitovi: 236